Последни Рецепти
Последни Статии

Японски десерт Мочи

Добавено в Десерти

Добави към моето меню

Все по- често в България освен традиционното японско суши срещаме и мочи.
Мочи се нарича японски десерти от оризово тесто с различни плънкa. Обикновено в Япония този десерт се прави на специална церемония, която се нарича „мочитцуки”. Лепкавата смес е многокомпонентна храна. Тя се състои от полизахариди, липиди, протеини и вода. Консумира се целогодишно, но е традиционен десерт за Нова година.

Сладкиш мочи
mochi

Как се приготвя мочи

Мочи със сладолед – това са японски оризови кексчета. По традиция се поднасят на новогодишната трапеза с пожелание за здраве и щастие. Различни са и не може да се сравни с нещо познато ни като десерт. Плънката може да бъде различна – паста „Анко“, течен шоклад, желирано мляко или сладолед.
mochi-balls-ice-cream

В миналото мочи се е яло само от императора на Япония и благородниците в страната. То носи предзнаменование за добър късмет
Мочи е талисман за щастливи бракове и заради това се консумира в сватбения ден. Вярва се, че дългите нишки от прясно приготвени мочи символизират дълъг живот.
Често мочи се използва като съставка и за други храни, например сладолед и супа.
В Индонезия ядат мочито със сусам. В Малайзия го консумират с фъстъци. В Хавай го приготвят с кокос.
В Европа се предлага предимно традиционно сладко мочи, към което може да се добавят най-различни добавки като ядки, плодове, сладко и други.

Източник foodpanda

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории