Последни Рецепти
Последни Статии

10 правила за поддържане на здравословна физическа форма

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Когато Джо Бернстейн (Joe Bernstein) е бил само на 25 г. той тежал 154 кг. След като и диетите не помагали, той решил сам да установи някои прости навици в живота си, които довели до положителни промени както за във външния му вид, така и за самочувствието му. Сега Джо работи като личен треньор, помага на хората да правят избор за по-здравословен начин на живот.

joe-bernstein
Джо Бърнстейн – преди и сега. Снимка: Joe Bernstein

Ето неговите десет правила, които всеки от нас може да спазва
10 правила за поддържане на здравословна физическа форма

1. Спрете да пиете калории
Когато изпитваме жажда – това е сигнал, че организмът ни се нуждае от вода. Калоричните напитки са храна и трябва да бъдем внимателни с тях. Това означава, че е по-добре да се разделим с навика да пием сода, газирани напитки, сок или сладък чай. Дори ако това е единственият навик, който да изоставим, без него бихме свалили до 20 кг за 6 месеца. Понякога дори не осъзнаваме, че на ден може да изпием около 1 000 калории само от подсладени напитки.
2. Забравете за полуфабрикатите в обедната почивка
По-добре е да си вземем кутия за обяд от вкъщи, пълна със здравословна домашно приготвена храна, отколкото да бъдете клиент на някое близко заведение за бързо хранене. Така е и по-здравословно и по-евтино и имаме време за разходка в обедната почивка. От друга страна обедът с колеги е време, което може да се използва за общуване с колеги.
3. Прекарайте повече време в движение
Ходете пеша при всяка възможност. Човек трябва да ходи минимум 4 километра на ден. (Всеки ден трябва да изминаваме по 5 000 крачки!) Колелото е добра алтернатива за предвижване (за съжаление у нас няма условия и велоалеи). Тренирайте 2 или 3 пъти в седмицата любим спорт
4. Научете се да приготвяте вкусни ястия
Така ще се научим и да се наслаждаваме на готвенето. Рецепти от интернет, от кулинарни предавания, от готварски сайтове и блогове, курсове по готвене – толкова много начини има днес да се научите да готвите, да приготвяте апетитни, балансирани ястия, които да са наслада за окото, да са вкусни и да доставят необходимите нутриенти на организма ви.
5. Разберете стойността на естествената храна
Избирайте местни и пресни, в сезона им продукти, които могат да “съживят” нашия вкус и да помогнат на тялото ни да отслабне. Когато включвате в менюто си продукти, които са местни и сезонни, те съдържат повече полезни вещества и по-малко химия, която е необходима за тяхното съхранение и транспортиране.
6. Вземете си куче
Кучето е най-добрият приятел на човека. Това е старо, проверено правило. Когато имате куче, вие ставате отговорни за него, сутрин имате време първо него да разходите, вечер, колкото и да сте уморени – отново сте на разходка с вашето куче. Може и да не си вземате куче, важното е да намерите мотиватор сутрин да се движите активно.
7. Купувайте органична храна
За да не звучи като рекламно мото трябва да бъде „Купувайте добра (качествена) храна!“ Етикети като „без ГМО“, „Био“, „биологичен продукт“ са мода, но не са гаранция за качество и полезност на храната. Избирайте по-качествени плодове и зеленчуци в сезона им, от местен производител, по-качествено сирене и месо… дори цената да е по-висока, ако се откажем от някои покупки, например на готва храна, бюджетът ни ще се върне към нормалното.
8. Обърнете внимание на качеството на месото
Би било добра идея и да увеличим броя на постните хранения, което означава да включим повече зеленчуци, плодове, ядки, семена, растителни и бобови култури в менюто си. Ако не сте готови да се откажем от месото, обърнете внимание на неговото качество и произход.
9. Оставете отношенията, които ви дърпат надолу
Ако сме претърпели раздяла с дългогодишен партньор, на нас ни предстои да започнем един напълно нов живот и той трябва да е здравословен и ведър. Не е необходимо да променяме всичко радикално. Но трябва да сме наясно, че е крайно време да сложим край, както на връзката, така и на вредните навици.
10. Променете себе си физически и психически
За да не позволим на излишното тегло да се върне, е важно да направим повече от няколко физически упражнения и правилно хранене. Промяна на цялото ни мислене е от основно значение. От самото начало, когато започнем да се разделяме с някои стари навици, до момента, в който проумеем промяната у себе си и я почувстваме напълно

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории