крем супа с гъби
Добави към моето меню
рецепти за вкусна гъбена чорба – подходящи и за летните дни и за зимните вечери.
гъбена крем супа
500 гр. картофи
1 – 2 средни моркова
500 гр. гъби (печурки или препънки)
1 с.л. олио
1/2 връзка или 2 с.л. сушен копър
1 с.л. целина листа
черен пипер на вкус
Обелете картофите и ги нарежете на не много едри парчета, за да могат да се пасират. Сварете картофите и морковите. Малко преди да се сварят, добавете гъбите, нарязани на ситно.
Когато гъбите се сварят, свалете от огъня и пасирайте, като разредите с бульона в който са сварени зеленчуците. Сложете пак на котлона и намалете огъня до умерен, като разбърквате често. След 10 минути добавете копъра, целината и черния пипер, а след още 2-3 минути свалете от огъня. И
Супата може да се сервира с препечени филийки или крутони. Може също да се консумира студена. Може да се изпозлва и като сос към печено месо.
Гъбена супа
300 гр. гъби
1 глава лук
1 морков
1 с.л. масло
целина, магданоз и черен пипер на вкус
Нарязваме лука на дребно, след което го задушаваме с маслото и доливаме литър и половина вода. Слагаме нарязаните на ситно пърченца гъба и настърган морков, след което разбъркваме сместа.
Супата се вари около 30 минути. Преди да свалим от котлона, поръсваме с черен пипер и прибавяме ситно нарязан магданоз, целина и черен пипер.
Гъбена чорба се яде гореща, приятно люта от черен пипер и леко кисела (щипка лимонтозу или малко ябълков оцет). Стопля чудесно в зимния студ.
Гъбена чорба от горски гъби
около 300 грама гъби печурки или челадинки (може препънки, масловки или от няколко вида заедно, може да са сушени или от консерва)
2-3 моркова
1/2 ч. ч. ориз
1 глава лук (или 2-3 стръка пресен)
копър и магда – за красота и за тези к’ харесват люто
масло, сол, черен пипер.
Измийте зеленчуците и нарежете на малки кубчета. Сложете да ври литър вода, добавете зеленчуците и оставете да поври 10-тина минути. Прибавете ориза, маслото и подправките, като оставите малко от магданоза за сервирането. Оставете на слаб огън да къкри супата около 20-25 минути, след което изключете – тя е готова. Сервирайте топла, поръсена по желание с магданоз и бучка масълце.
Времето на гъбите … тази есен е толкова щедра и има гъби, а и днес на пазара гъби печурки има по всяко време пресни в магазина, мариновани и в буркани. Гъбите може да са консервирани или замразени във фризера от домакинята за зимата. Моята любима подправка – гъбите – онази подправка, която мога да слагам почти във всяко ястие, за да става ароматно и вкусно. Не съм гъбарка не познавам всички гъби в гората, но тези два дни, които свекърва ми (изрсала в Еленския балкан – една от малкото баби, които може да лови риба с ръце и известна гъбарка) бе пре нас обиколихме планината и набрахме много и различни гъби, които се приготят и по различн начин.
Това е опит да събера рецептите за гъбена чорба и гъбена крем супа. Поговорката е “просто като гъбена чорба”, но простите неща понякога са най-сложни, простотата е измеримост на съвършенството, но тези размисли са когато гъбената чорбица дига пара в купичката.