Пай с тиква
Добави към моето меню
Пай с тиква
рецепта за един от лщбимите ми сладкиши, сладкиш с тиква, у дома на шега го наричаме “затворнически кекс” но винаги се полувава много вкусно, независмо каква е плънката
1 кг бутере тесто
или пригответе маслено тесто
2 с.л. чисто масло
1 ч.ч. захар
1 – 2 с.л. канела
1 яйце
500 гр. настъргана тиква
1/2 ч.ч. орехови ядки, по желание
Маслото, захарта и канелата се смесват в дълбок тиган. Тиганът се поставя на слаб огън, докато маслото се разтопи. Добавя се тиквата и се пърже до златисто. По желание в сместа се добавят нарязаните на дребно орехови ядки.
Половината тесто се разстила на дъното на кръгла форма за печене. Отгоре се изсипва плънката. Останалото тесто се разпределя отгоре.
Сладкишът се набожда с вилица и се маже с разбитото яйце. Пече се на 200 градуса, около 30 минути.
Това е класическата рецепта. Аз оставям 1/3 от тестото за отгоре, разточвам с точилката и режа на ивици, които подреждам в тавата, между огормилите се отвори слагам ореховите ядки и пека.
По желание пая се поднася поръсен с пудра захар или гарниран със сметана.
IZGLEJDA VKUSNO