Последни Рецепти
Последни Статии

Гъбите са полезна храна за мозъка

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Обичате ли гъби? Тогава тази новина ще ви зарадва.
Гъбите осигуряват защита срещу леко когнитивно нарушение
Eating more mushrooms could help to fight off a decline in brain function later in life – Пише businessinsider.com.

pechurki pachi krak mushrooms pix

Авторите на изследването са от Медицинския колеж към Националния университет на Сингапур са установили, че за хората, които консумират повече от две порции гъби седмично, рискът да развият леко когнитивно нарушение е наполовина по-нисък.
Макар да не е класифицирано като форма на деменция, въпросното нарушение е свързано с повишена опасност да прогресира до невродегенеративното заболяване.

В изследването са тествани шест типа гъби – шийтаке, кладница, печурка, зимна припънка, консервирани и сушени. Всички те са оказали благоприятен ефект за предпазване от леко когнитивно нарушение. Специалистите смятат, че той се дължи на съдържащата се в гъбите аминокиселина ерготионеин, известна с мощните си антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Изследователите напомнят, че възпалителните процеси играят роля в болести като деменцията.
Ерготионеин съдържат и други храни, като например морски рак и морски дарове, но аминокиселината е най-изобилна в гъбите

Изследването е публикувана на 12 март 2019, като е проведено в периода 2011-2017, като в него са включени 600 възрастни китайци.

pechurki mushrooms pix 1

Изследване на специалисти от университета на щата Пенсилвания публикувано през 2017 г. е на тема, че гъбите са един от най-мощните съюзници в борбата срещу деменцията и болест на Алцхаймер.

Способността на гъбите да противодействат на стареенето на мозъка и съответно да забавят, и дори да предотвратяват развитието на невродегенеративни заболявания, се дължи на голямото количество специфични антиоксиданти в тях – ерготионеин и глутатион. Проучването потвърждава резултатите от предишно изследване на малайзийски специалисти, че гъбите съдържат съединения с противовъзпалителни свойства.

pechurki mushrooms pix 2

Изследванията обясняват защо в страни като Италия и Франция, в храненето на чиито жители има много гъби, които съдържат ерготионеини, случаите на невродегенеративни заболявания са по-малко.
В САЩ хората консумират по-малко антиоксиданти, в резултат на което по-често страдат от болести като деменция.

Изследвани са 13 вида гъби и са установили, че най-големи количества ерготионеин и глутатион съдържат манатарките. Количеството им в печурките е по-малко, но остава по-високо в сравнение с други съдържащи антиоксиданти храни.
Специалистите допълват, че термичната обработка на гъбите не оказва съществено влияние върху нивата на антиоксидантите в тях.

Източник: /www.businessinsider.com/eating-more-mushrooms-may-lower-your-risk-of-cognitive-decline-2019-3

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории