Сарми от лапад
Добави към моето меню
През пролетта всичко е много по-вкусно, ако е зелено и по възможност набрано в градината и след разходка сред природата.
В края на март и през април на особена почит е нещо зелено, което расте почти във всеки двор – лапад (в Търновския край му казват – лопуш) От него се приготвя много вкусна супа, яхния, плънка за баница – лопушник. Може да се приготвят и сарми – постни или с плънка с кайма.
Сарми от лапад или Сарми от лопуш
Приготвени от Ümmü Neshet Idriz
Майсторски приготвени. Както казва тя най-много време й е отнело почистването на листата от жилките. Самото навиване не е толкова трудоемко, но иска време.
Продукти:
2 връзки лапад, 50-60 листа
1 ч. ч. ориз
2-3 с. л. олио
1 глава лук или 2-3 стръка зелен лук
1/2 връзка копър
сол и смлян черен пипер на вкус
Приготвяне:
* Изчистете лапада от дръжките и по-грубите части. Измийте го и го попарете с вряла вода за 1-2 минути и след това в студена вода. Оставете го да се отцеди от водата.
* В тиган задушете лука, нарязан на ситно, в олиото за 3-4 минути, прибавете изчистения и измит ориз, разбъркайте и добавете подправките. Сипете 1 ч. ч. вряла вода и махнете тигана от котлона.
* Могат да се сварят в тенджера, на дъното на която сте постлали по-малките и разкъсани листа, започнете да редите сърмите, както правите с лозови или други листа. Сърмите се нареждат плътно, покриват се с плоска чиния и се заливат с 2 ч. ч. вряла вода. Оставете ги да къкрят на слаб огън 25-30 минути. Те се сваряват бързо, тъй като листата на лапада са доста крехки.
* По-вкусни стават, ако се подредят в тава, залеят се с 2 ч.ч. гореща вода и се запекат до готовност, около 30 мин.
Плънката може да се овкуси с червен пипер, чубрица, джоджен, сирене, може да се добавят и яйца. Може да се добави и 500 г кайма.