Последни Рецепти
Последни Статии

Фактори за затлъстяване на детето

Добавено в Други, Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Неправилното хранене по време на бременността повишава до 90% риска от затлъстяване на детето

Учени от САЩ провели изследване и изяснили, че употребата от бременната жена на по-големи количества солена, пържена и сладка храна води до това, че в нейното бъдещо дете се формира не съвсем здрав апетит, съобщава Science Daily.

хранене при бременност

Анализът показва, че нездравословният хранителен рацион на майката води до неправилно формиране на опиоидидния сигнален път, който се намира в мозъка на ембриона.. като резултат организмът на бебето губи чувствителност към веществата, които се отделят в организма на човек след като той консумира сладка или мазна храна. Тези вещества се наричат Опиоиди.
По думите на учена хормоните на човек представляват особен език, чрез който организмът общува с главния мозък, съобщава му за своите потребности и желания. Апетит, енергия, настроение, жизнени сили – това зависи от хормоните и затова е толкова важно съхранението на баланса на хормоните от най-ранна възраст.
В хода на изследването става ясно, че нарушаването на Опиоидидния път води до образуване на толерантност на отношението към сладката и мазната храна, което повишава риска от затлъстяване в бъдеще на 40-90%.

Фактори, които определят възможност от затлъстяване на детето
Децата на майки, които
– Имат наднормено тегло
– Или пушат по времена бременността
Рискуват да получат затлъстяване. Негативни последствия могат да се получат също така от –
– голямо тегло при раждането
– и бързо наддаване на тегло през първата година на живота.

Група учени от университета в Нотингам провели анализ на повече от 30 научни работи, които съдържат сведения за повече от 200 хиляди хора за периода от 1900 до 2011 г. Експертите изучавали състоянието на детето от момента на раждането до навършване на 2 години.
В резултат били установени важни и независими рискови фактори с които е свързана увеличаване на вероятността за наднормено тегло.
Само пушенето по време на бременността увеличава риска до 48%.
Рискът от детско затлъстяване намалявал до 15%, ако бебето се кърми и на по-късен етап се захранва.
На това не оказват влияние като възраст, ниво на образование, етническа принадлежност, симптоми на депресия на майката.
Също така не е открита връзка от начин на раждане, количество килограми наддадени от майката по време на бременността, намаляване на теглото след раждане и скорост на хранене на бебето при кърмене.

Две независими изследвания показват, че не искаме нашето дете да е застрашено по време на бременността трябва да спазваме две неща
– да не пушим
– да внимаваме с какво и как се храним
неща познати, но в светлината на тези изследвания показва колко са важни.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории