Фруктозата – най-вреден подсладител
Добави към моето меню
Според научно изследване фруктозата увеличава риска от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и инсулт
Фруктозата, която се добавя в шоколадите, бисквитите и газираните напитки, е най-вредният подсладител, информират в. “Дейли мейл” и БТА, позовавайки се на испански учени.
Добавената фруктоза е най-вредният подсладител
Когато се съдържа естествено в плодовете и зеленчуците, фруктозата се неутрализира. Когато бъде добавена изкуствено към други храни и напитки обаче, фруктозата увеличава риска от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и инсулт.
Учените от университета на Барселона са извършили изследване с плъхове с два различни вида проста захар. Те установяват, че животните получавали вода с фруктоза, напълнявали повече, от тези пили вода с глюкоза – естествената кръвна захар. Плъховете от първата група имали повече проблеми с метаболизма, кръвоносната система, черните им дробове се омазнили, проявили склонност към затлъстяване.
Това е поредното изследване, което установява колко вредни са газираните напитки, бисквитите, сладките и бонбоните. То показва също, че и други фактори, освен калориите, допринасят за пълнеенето.
Препоръките за здравословно хранене са възрастните да не надхвърлят 30 г захар дневно, а децата 19-24 г в зависимост от възрастта.