Последни Рецепти
Последни Статии

Ягодово парфе с огледална глазура

Добавено в Десерти, Наши гости

Добави към моето меню

Ягодово парфе покрито с глазура Мirror glaze 1
В сезона на ягодите и пролетните празници една торта – лека, красива, поднесена с усмивка се превръща в център на празнинството. Такава е тортата
Ягодово парфе покрито с глазура Мirror glaze
споделена от Veselina Mikova с читателите на gotvarstvo.bg – Тортата е с т.н. Огледална глазура, Мirror glaze, която беше хит през 2016 г. и ще бъде през 2017.

Продукти за блата
3 яйца,
3 с.л захар,
3 с.л брашно,
1 щипка сол
Начин на приготвяне на блата
• Разделям жълтъците от белтъците. Жълтъците разбивам заедно със захарта. Отделно разбивам белтъците с щипка сол. Боята добавям към жълтъците, за да се разтвори добре.
• Внимателно добавям белтъците към разбитите и оцветени жълтъци. Бъркам с шпатула. Следва брашното.
• Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса до суха клечка.

Продукти за парфе:
450 г заквасена сметана
200 мл животинска сметана
Захар на вкус
20 г желатин
500 г ягоди
Начин на приготвяне
• Парфето е от 450гр заквасена и 200мл (разбита животинска) сметана. Подслаждам заквасената сметана със захар на вкус. Отделно разбивам готварската сметана (ако не е подсладена добавям захар) Смесвам двете сметани.
• За тях приготвям 2 пакетчета желатин по указанията на пакетчетата.
• Пасирам около половин килограм ягоди със захар, така че когато са течни да ги меря в милилитри.

Ягодово парфе покрито с глазура Мirror glaze 2

Сглобяване на тортата
• Изрязвам блата по размера на ринга, който ще използвам.
• Отделям 1/3 от разбитите сметани и добавям 200 мл. пасирани ягоди. Към тази смес отива и първото пакетче желатин (по указанията на пакета) Тази смес слагам първа върху блата. Охлаждам, докато стегне.
• Към 200 мл пасирани ягоди добавям 0,5 пакетче желатин, отново приготвено по указанията. Охлаждам.
• След това охлаждане, вадя парфето и приготвям ринга с по-голям диаметър (моя е подвижен) Местя парфето и слагам последната част, която е 2/3 от сметаните с 1 пакетче желатин. Така бялата част е отстрани и отгоре. Следва последно охлаждане.

Ягодово парфе покрито с глазура Мirror glaze 3

Огледална глазура Mirror glaze
Продукти
1 пакетче (10 г) желатин
50 мл вода
100 г захар
100 г гликоза
100 г бял шоколад
70 г кондензирано мляко
Хранителна боя
Начин на приготвяне на огледалната глазура
• Накисвам 1 п. желатин по описанието
• Кипвам 50 мл вода + 100 гр захар + 100 гр гликоза – 5мин
• Същевременно накълцвам 100 гр бял шоколад и го поразмеквам на водна баня
• Слагам го в тесен висок съд, добавям 70 гр кондензирано мляко и изсипвам отгоре топлия захарен сироп. Разбивам с миксера.
• Прибавям желатина и малко боичка на прах. По време на заливането ни трябват 35° и мноого студена торта.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории