Последни Рецепти
Последни Статии

Скариди

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Скаридите
Един от най – популярните морски дарове в днешно време, скаридите и особено кралските,

се отглеждат в специални ферми. От това, по какъв начин са отглеждани, зависи и вкусът им. Цветът на скаридите варира от зелено – кафяво, през розово и светло оранжево, до класическото червено.

Скаридите, които са най – добри за консумация, изглеждат свежи, с лъскави черупки. Ако са сухи, това е знак, че не са пресни. По черупките не бива да има пясък или черни петна. Най – добре изберете замразени скариди и сами ги размразете. Продават се почистени и с черупките. Ако ги купувате с черупките, имайте предвид, че с отстраняването им се губят около 20% от теглото на морския дар.

Има няколко основни вида скариди. Най – популярни са тигровите, които виреят в топлите води. При приготвянето и сервирането на скаридите, трябва да се помни, че оставени на стайна температура, те бързо влошават вкусовите си качества, “благодарение” на една специфична бактерия. Ето защо те се съхраняват най – добре във фризер или върху лед.

Скаридите са ценен източник на протеини и цинк, но внимание – имат високо съдържание на холестерол.

Описание (в естествена среда): Цветовата гама на скаридите е от червено до розово, от кафяво до бяло, от зелено до сиво. Те се категоризират също и според дължината, която варира от няколко милиметра до 33 см.

Описание (в търговската мрежа): Въпреки голямото цветово разнообразие, суровите скариди са обагрени в кафяво, сиво или синьо, а кулинарно обработените са розови или бели. Месото им е плътно и възхитително ароматно.

Търговски вид:
Скаридите обикновено се продават варено-замразени (на цвят са розови), сурово-замразени (на цвят са сиво-кафяви), с глави и черупки или само опашки в черупки, както и почистени от обвивката си. По-големите екземпляри са по-скъпи от малките. Често се продават и като основна съставка в разнообразни кулинарни произведения, например пастет от скариди или замразен хляб от скариди.

Най-добри за готвене:

Скаридите са изключителен деликатес. Подходящи са за коктейли, салати и кулинарни специалитети. Могат да се консумират печени на скара, варени, задушени, панирани или пържени. Основно правило при подготовката им е да не се преваряват, защото месото става твърдо и безвкусно.
Сурово-замразените се размразяват колкото да се отделят и се пускат във вряща вода с подправките. Готовите скариди изплуват на повърхността след не повече от 8-10 минути.
Варено-замразените се варят най-много 3 минути (също във вряща вода с подправки).
Коктейлът от скариди, при който скаридите се варят за 5 – 7 минути, след това се охлаждат и се сервират със сос, е най-популярния начин, при който можете да се насладите на чудесния вкус на морския деликатес.

Ако имате възможност купувайте скаридите пресни, защото ако не са били замразени правилно, когато ги размразите, ще станат на каша. Трябва да ухаят приятно на морска вода, а не на амоняк. Оглеждайте ги за черни петна – ако има такива, не ги купувайте. Те са първият признак на разваляне.

Заместителиа скаридите в нашето менщ могат да бъдат: омар, миди, риба тон

Хранителна информация за 100 г скариди (сурови):
* Калории: 106 Ккал
* Калории от мазнини: 16 Ккал
* Мазнини: 2 г
* Омега-3 мастни киселини: 0,4 г
* Холестерол: 152 мг
* Протеини: 20 г
* Въглехидрати: 1 г
* Натрий: 148 мг

Любими рецепти: Избрани кулинарни рецепти със скариди:

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

3 Comments

  1. 1
    Галя Славчева // April 22nd, 2011 at 3:58 pm

    pyrjeni skaridi