Факторите, които определят хранителните навици на човека
Добави към моето меню
Факторите, които определят хранителните навици на човека
Ако се замислим, ще се съгласите, че навиците са много важни. Задавали сте си въпроса как се формира отношението ни към храната? Още в детството, от средата в която живеем, зависи от социалния ни статус (много!), в по-късна възраст от това какви са ни интересите, колко сме податливи на реклама… в резултат на тези фактори се формира една нагласа към храната, която определя вкусовите ни предпочитания, какви продукти купуваме, какви рецепти приготвяме… се определят от навиците ни.
Едно изследване по темата на учени от университета в Тексас показва, че социално-икономическия статус в детството е определящ за т.нар. хранително поведение на човека.Те представиха резултатите си от задълбочено изследване по темата по време на научната конференция Society for Personality and Social Psychology 17th Annual Convention.
Ако в детството си човек е живял в бедност, в битието си на възрастен той ще потребява храна в по-големи количества и по-калорична от необходимото, дори и да не изпитва материални затруднения, сочат резултати от изследването.
Изследователи от университета в Минесота пък изяснили, че изборът на по-здравословна храна се обуславя най-вече от начина, по който е сервирана и от дизайна на етикетите на продуктите.
Хората са много по-склонни да избират полезни продукти, когато на етикета им присъства някакъв символ, свързан със здраве, например „сърце”. За сметка на това са подозрителни към продукти, върху чиито етикети има обозначения с дума от рода на „полезно” или „здравословно”.