Последни Рецепти
Последни Статии

Навици за по-дълъг живот

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Колко са важни навиците сме убедени всички. Много от нещата, които правим в нашето ежедневие се дължат на изградените ни навици. Има и
Здравословни навици, които могат да удължат живота ни
– Активно движение и редовни упражнения
Средиземноморска диета
– Поддържане на нормално тегло
– Отказ от цигари

плодова салата

Изследователи от университета в Балтимор, Мериленд, са установили връзка между промяната в начина на живот и здравото сърце. Направен е анализ на данните за здравословното състояние на повече от 6200 мъже и жени на възраст между 44 и 84 години от различни националности. Всеки от доброволците е бил наблюдаван в продължение на 8 години. Хората, които започнали да спазват и четирите здравословни навика намалили с 80% риска от летален изход за кратък период от време.
Всички участници били предварително изследвани, за да бъде установено дали имат някакви сърдечни проблеми, предразположени ли са към такива и дали имат калциеви отлагания в артериите си, което може да доведе до сърдечен удар.
В хода на изследването учените продължавали да следят здравословното състояние на доброволците, дали са претърпели инфаркт, внезапно спиране на сърцето, болки в гърдите, ангиопластика. Анализирали и причините за смъртта, настъпила при някои от участниците.
Учените създали скала на начина на живот за всеки участник, варираща от 0 (най-нездравословна) до 4 (най-здравословна), въз основа на режима им на хранене, индекса на телесната маса, количеството умерена или интензивна физическа дейност и пушенето.
“Открихме, че спирането на цигарите играе най-голяма роля за намаляването на риска от сърдечни заболявания и смърт. Оказва се, че пушачите, които все пак спазват два от останалите три здравословни навика, също намаляват риска за здравето си, отколкото хората, които водели заседнал начин на живот и страдат от затлъстяване”, казва Роджър Блументал – един от авторите на изследването.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized