Последни Рецепти
Последни Статии

Ароматен фугас с маслини

Добавено в Наши гости, Френска кухня, Хляб, питки

Добави към моето меню

Ароматен фугас с черни и зелени маслини
Рецепта споделена от Петя Цанкова

fugas

Продукти:
За тестото:

500 г брашно + още 1-2 с.л.
1 п.суха мая (7гр)
1 с.л.захар
1 с.л.сол
250-300 мл хладка вода
За ароматната добавка :
4-5 с.л.зехтин
1/2-1 ч.л. чубрица
1/2 – 1 ч.л.риган
1/2 -1ч.л.мащерка
1/2 -1 ч.л.розмарин
2 стръка пресен босилек
2 стръка пресен копър
100 г черни маслини
100 г зелени маслини с пълнеж чушка
За намазване:
1 жълтък
1 с.л. олио

Рецепта за фугас с маслини
• Първо приготвяме ароматната добавка като в купичка сложим зехтина ,сухите и пресни нарязани подправки , изчистените и нарязани на парчета маслини.
• Объркваме добре ,покриваме с фолио и оставяме да се мариноват.
Маята се разтваря в хладката вода с 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно и се оставя на топло да шупне (да се активира).
В купа се слагат всички продукти за тестото, изсипва се активираната мая и с миксер ( с бъркалките за тесто) или на ръка се замесва меко ,еластично тесто.Ако работя с миксера меся около 6-7 минути .
• При необходимост прибавям още малко вода (тестото не става на топка) или брашно (лепне по бъркалките).
Готовото тесто се прехвърля върху набрашнен плот като леко се премесва и едновременно на порции се слага ароматната добавка -маслините заедно със зехтина.
• Тестото се поставя в намаслена купа ,покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса ,до удвояване на обема му.
• Втасалото тесто се разделя на 3 равни части.От всяка се оформя елипсовидна питка и се раздърпва така ,че да получи форма на лист .С остър нож се правят характерните за фугаса разрези и с пръсти се разтварят добре.Оформянето на фугасите е добре да стане направо в тавата ,в която ще се пекат.Аз използвам тавата на фурната,предварително застлана с хартия за печене.
• Готовите фугаси се покриват с кърпа и се оставят 25-30 минути да втасат. Намазват се с разбития с олиото жълтък или само с ароматен зехтин.
• Пекат се в предварително загрята на 180*С фурна за около 20-25 минути,до приятен златист загар.
Изпечените фугаси се оставят върху решетка да се охладят.
• Ароматни и вкусни са както топли ,така и студени! Дали ще ги хапвате с домати ,сирене и люта чушка ,с шарена сол и бучка краве масло изборът е ваш от мен :
Да ви е сладко !

* От тази доза аз направих 2 фугаса и три хлебчета.
* Билките са въпрос на личен вкус ! Сложете тези ,които на вас ви допадат в желаната комбинация и количество.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории