Последни Рецепти
Последни Статии

Недоспиването води до наднормено тегло

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Недоспиването води до наднормено тегло

Дефицитът на сън може да промени активността на мозъка. Това води до непреодолимо желание да се консумират висококалорични продукти.
Публикацията е в Sky News, като се базира на мнение на учени, които пишат, че
Намаляването на количеството и качеството на съня, което се наблюдава в индустриалните страни, се явява една от основните причини за затлъстяване на населението.

sleep bed pix

Университетът в Калифорния е провел изследване на група доброволци с цел да разбере измененията които се наблюдават в активността на мозъка. За целта е правен МРТ (Магнитно-резонансната томография (наричана и ядрен магнитен резонанс (ЯМР) сканирани са мозъците на 23 участника в експеримента, като изследването е разделен на два етапа.
На първия етап – сканиране след пълноценен, здрав сън, а втория – след недпоспиване. След всеки етап на участниците предлагали да изберат различни храни от меню с 80 ястия, като при това измервали и мозъчната активност.
В голяма част от случаите при недоспалите се наблюдавала повишена активност при кората на главния мозък, на онази част, която отговаря за апетита и чувството за насищане. Установено е състояние на повишена активност на зоната на кората, която отговаря за привличане към храната. Именно за това при недоспали хора подсъзнателно се отдава предпочитание на висококалорична храна.
Решението за количеството и качеството на изядената храна се приема невярно.

Пълнеем от безсъние

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized