Последни Рецепти
Последни Статии

Немска въглехидратна диета

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Немска въглехидратна диета
Може ли да се отслабне с хляб?
– Да, но зависи какъв е!

Според германски учени, някои въглехидратни храни – хляб, паста, ориз… имат благотворен ефект при отслабване.
Трябва да се направи веднага разлика между хляб и паста, приготвени от бяло брашно, при получаването на което се губят около 40% от полезните вещества и фибри, както и между пълнозърнест и полиран бял ориз.
Пълнозърнестите брашна съдържат сложни въглехидрати, които организмът разгражда бавно и това създава усещане за ситост.
Паста, ориз, хляб – пълнозърнест, ръжен, с добавка на овес и други брашна е желателно да се ядат 6 пъти на ден. Това са храни, които почти не съдържат мазнини, а са богати на баластни вещества и витамини от група В.
Зеленчуци се препоръчва да се включват в менюто 3 пъти на ден. Богати са на витамини и микроелементи.
Плодове се включват 2 пъти на ден в менюто
Важно е да включвате различни плодове и зеленчуци, окото се радва на красиво поднесена храна, а организмът се нуждае от разнообразие.

хляб
Пълнозърнест хляб, рецепта Петя Цанкова

Мляко, млечни продукти и месо се включват 2 пъти на ден в менюто. Това са най-добрите източници на протеини. Млякото осигурява на организъма калций, мастноразтворими витамини А, Е и D, както и микроелементи.
От млечните продукти се препоръчват нискомаслени и извара. От месото изберете – птици и риба, приготвят се на пара, печени или варени, като се отстранява кожата и мазнина.
Колбасите се избягват. Също така мазнини, захар и захрани продукти трябва да се избягват. Може да се консумира 1 с.л. мед на ден.
Диетата се провежда по следната схема. Всеки ден се планират по 5 хранения
– закуска
– закуска в 10 часа
– обед, 12.30-13.00 часа
– следобедна закуска – 15 часа
– вечеря – 19.00-19.30 часа
Като се комбинират хляб, паста, ориз с плодове и зеленчуци, месото о млечните продукти се приемат отделно без въглехидратни храни. Менюто се калколира като се съобразява с брой калории на храните и начина на приготвяне.

Тази диета ми стана интересно какво представлява след като чух на 25.02.2013 г да се говори за нея по ТВ. Проверих какво съдържа. По принцип всеки народ има продукт, който поставя на първо място в своята кухня – италианците – паста, немците – картофи, ние, българите – може би хлябът с него се гордеем и са свързани празничните ни ритуали. Но днес, много голямо значение има как се приготвят традиционните продукти. Монодиетите не се препоръчват. И това не е монодиета, доколкото в менюто се включват плодове, зеленчуци, месо, мляко, млечни продукти и бавни въглехидрати, т.е. с нисък гликемичен индекс

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории