Последни Рецепти
Последни Статии

Нощ на музеите 14 май 2011

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

И отново – за седми път –
На 14 май е Европейската нощ на музеите
повече от 60 музеи и галерии се подготвят да посрещнат в нощта на 14 срещу 15 май многобройна публика със специална програма. Всеки музей се е постарал да изненада своите гости с различни програми и инициативи.

night museum 2011

Първата европейска Нощ на музеите е осъществена през 2005 година във Франция. За първи път идеята “Дълга нощ на музеите” е реализирана в Берлин през 1997 г. От 2006 година тази инициатива е под патронажа на Съвета на Европа. През 2009 г. ЮНЕСКО признава международното й значение.
Този своеобразен фестивал на музейните прояви се организира в 47 държави винаги в навечерието на Международния ден на музеите и музейното дело – 18 май. Празникът се отбелязва от 1978 година по решение на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите.

Нощ на музеите в Европа
Тази година над три хиляди музеи и изложбени зали в цяла Европа ще се включат в Нощта на музеите. През нощта на 14 срещу 15 май над 60 български музея и галерии, ще отворят широко врати в очакване на хиляди посетители, желаещи да се запознаят с богатите им сбирки. Концерти на духови и симфонични оркестри, изпълнения на любими поп състави, танцови спектакли, арт работилници и други атракции ще забавляват гостите на десетки музеи и галерии до късно през нощта.

Нощ на музеите в София
През настоящата година акцентът на Нощта на музеите в София е карнавала “Хартиена улица” – едно оригинално допълнение към “Хартиен арт фест София”. Между галерията и Телефонната палата на ул. “Гурко”, ще бъдат разположени арт работилници, отворени за всички желаещи да се включат в творческите процеси. Експонираната в Скулптурния парк на Министерството на външните работи изложба също е посветена на ръчно изработена хартия.

Програма на Нощ на музеите София
НАЦИОНАЛЕН ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ МУЗЕЙ София 1303, ул. Опълченска 66
Ново в експозицията на музея Петте сетива
(Текстилни инсталации, представящи петте човешки сетива)
18.00 ч. Национален дворец на децата представя детска артистична програма с участието на камерен състав от Филхармония „Пионер”
18.45 ч. Венци Мартинов представя: „За науката с чувство за хумор”
19.00 ч. Презентация на доц. Асен Пашов (Физически факултет на СУ “Св. Климент Охридски”) “Физика на китарата”
19.45 ч. Химическо шоу на студенти и преподаватели от Химическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”
След 21.00 ч. – Астрономически наблюдения

НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ
1. Постоянна експозиция на НИМ
2. Изложба ”Тракия и древният свят – колекция Васил Божков” – непоказвани досега шедьоври на античното изкуство
18.00-22.00 ч.:
– Концерт-спектакъл «Българска музика»: кавър версии на популярни песни, обработен фолклор и авторска музика в стил мелодичен поп, в изпълнение на «ЧЕРВЕНО И ЧЕРНО – БГ ДУЕТЪТ”;
– Концерт на камерен ансамбъл на „АБ Артпроект: шедьоври от българската и световната музикална класика”, в изпълнение на Бистра Дилянова – пиано, Димитър Бакърджиев – флейта и Анастасия Абаджиева – цигулка.

НАЦИОНАЛЕН АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ИНСТИТУТ С МУЗЕЙ ПРИ БАН, София 1000 ул. “Съборна” 2
В „Нощта на музеите” се предвижда гостуване на френска културна делегация, начело с посланика на Република Франция в България.
В сайта е представена на английски език експозицията „Аз писахъ”, както и обновяването на постоянната експозиция с нови витрини, разположени в Централната зала на музея.
Музеят ще посреща посетители от 18.00 ч. до 01.00 ч., като ще работи и рекламния щанд, който ще продава материали, свързани с експозицията и българската археология.

НАЦИОНАЛЕН АНТРОПОЛОГИЧЕН МУЗЕЙ КЪМ ИНСТИТУТ ПО ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА МОРФОЛОГИЯ И АНТРОПОЛОГИЯ ПРИ БАН тел: 872 24 26
Музеят ще работи от 10:00 до 01:00 ч. с безплатен вход.
Прожекция на филма „Националният антропологичен музей при БАН”.

Национален военноисторически музей
До 1.00 ч. след полунощ ще бъдат отворени за публиката постоянната експозиция, която разказва за българската войска от древността до наши дни и единствените у нас колекционни зали с оръжие, униформи, български отличия и отличия на държавните ни глави.
18.00 ч. Школа за средновековна фехтовка “MOTUS” демонстрира умения във фехтовката с мечове. Оръжието, облеклото и техниката на фехтоване са по запазени исторически извори от ХІІІ-ХVІ в.
19.00 ч. Концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България.

НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН МУЗЕЙ
Музеят ще работи до 1.00 ч след полунощ в къщите- музеи на Иван Вазов, Петко и Пенчо Славейкови, П. К. Яворов и Никола Вапцаров (в София) и на Емилиян Станев във Велико Търново.
Специална изява ще бъде откриването на обновения Културен клуб “Иван Вазов” – отворени врати и безплатен достъп за посетителите с участие на известни български поети, актьори и музиканти от група “Гологан” в къща музей “Иван Вазов” от 19.00 часа. Тази културна проява е свързана и с 85-годишнината от обявяването на къщата на Патриарха на българската литература за национален музей.

НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ НА БЪЛГАРСКОТО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО, тел.: 980 00 71
Нмбии и посолството на Япония в Република България представят изложба на съвременна японска фотография „ДА УЛОВИШ ДУХА”.
12 май – 12 юни 2011 г.
18.00 ч. – откриване
Досегът до реалността през обектива на 12 японски фотографа е темата на настоящата изложба в залите на музея. Две основни направления „другото възприятие” и „другото отношение” са организационното звено на представените творби. Първото включва фотографии, в които зрителят разпознава субекта чрез неговото сетивно усещане, а във второто социалният подход при ситуиране на образа е определящ.
Изложбата се организира с финансовата подкрепа на Японската фондация.
На откриването на изложбата официално ще бъде представено и дарението от правителството на Япония на аудио-визуална апаратура, оборудване за ателиетата по консервация и реставрация и специализирана техника за ателието по фотография на Националната художествена галерия

На 5 май е откритоновото издание на Хартиен Арт Фест – София 2011 с представителна част от произведения, включени в програмата на Биенале за хартиено изкуство 2011
На 14 май програмата включва
17:00 часа – В парка на Министерство на външните работи ще бъде открита изложба с творби на автори, участвали в Международното хартиеното биенале 2011. Изложбата ще продължи до 30 юни.
18:00 часа – В галерията за чуждестранно изкуство ще бъде представена изложба с творби на художници от Международното хартиено бианале 2011.
Ще бъде представен куклен театър с хартиени кукли.
Експозицията в Националната художествена галерия е под надслов „Тръни и рози”.
„Най доброто от колекцията на НХГ” – съвместен проект със Столична община (Дирекция „Култура”) на моста на Националния дворец на културата.

ИНСТИТУТ ЗА ЕТНОЛОГИЯ И ФОЛКЛОРИСТИКА С ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ ПРИ БАН
, тел: 979 30 87
16.00 ч., І етаж, 7 зала.
Откриване на авторска изложба „Творение от светлина. Изкуството на резба върху яйца” на Браян Бейти (САЩ). Под патронажа на Посолството на САЩ в България.
18.00–19.00 ч. Прожекция на филма „Писана булка” с автор Веселка Тончева, режисьор Екатерина Минкова, оператор Панайот Данчев.
19.00 ч. ІІ етаж.
Откриване на изложба „Промяна на гледната точка” на студенти от Националната художествена академия. Фолклорна музикална програма: сестри Валентинови.
21.30 ч. ІІ етаж, Огледална зала.
Откриване на изложба „Традиции. Мисия. Послание”. 60 г. НФА „Филип Кутев”. Концерт на ансамбъла.
През цялата нощ – етнографска изложба на ИЕФЕМ при БАН – Кръговратът на живота.

НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ “ЗЕМЯТА И ХОРАТА” тел:865 69 42
Зала «Гигантски кристали»
Постерна изложба от програмата «Великите хуманисти на ХХ в.», посветена на Акад. Валентин Афанасиевич Коптюг
18.00-01.00 ч.
1. Концерт на лауреати на Международния конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята”
2. Фото-изложба „Неизвестният Киргизстан – пътешествие в ничия земя”, представяща българо-киргизката спелеоекспедиция „Тян Шан 2010”
3. Фото-изложба „Скални рисунки”, представяща единствения на Балканите вулканичен геопарк, разположен на открито
Вечер на солидарност с Япония – мултимедийно представяне
Поетичен рецитал „Българските поети за Земята” – мултимедийно представяне
Мултимедийно представяне на Международната експедиция на музея отвъд Северния полярен кръг на п-ов Кола, Русия.
Видеозала
18.00 ч.
Дискусия – „Ние – народът на България за устойчиво развитие” – водещ д-р Пенчо Пенчев

Източник: http://mc.government.bg/newsn.php?n=2580&i=1

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории