Последни Рецепти
Последни Статии

Нисковъглехидратната диета може да съкрати живота

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Нисковъглехидратните диети стават все по-популярни като начин за отслабване и намаляване на риска от някои болести.
Такива диети са – диета на Аткинс (състои от две седмици, в които въглехидратите са напълно изключени от храненето), палео диета или кето диетата, която една от най-модерните в момента и за която новите публикации са от това, че е най-полезната диета до това че води до диабет. Кето диетата, освен че се следва от много хора, става начин на хранене на цялото семейство, дори на децата.

За въглехидратите това, което се знае със сигурност, че ако представляват повече от 60% от храната се набкюдава наднормено тегло, но това не означава, че трябва да изключваме напълно бавните вуглехидрати от храненето си или това означава хранене без пълнозърнесто брашно, без овеседни ядки, без варива… храни за които е доказано, че са полезни.

keto diet pix
Нисковъглехидратната диета може да съкрати живота с 4 години

Ново проучване, проведено през последните 25 години, показва обаче, че консумирането на средно количество въглехидрати или заместването на месото с растителен протеин е по-здравословно.

Диета с ниско съдържание на въглехидрати може да съкрати продължителността на живота с 4 години, сочи проучване, публикувано в The Lancet Public Health.

Изследването е проведено между 15 400 души в САЩ, които попълват анкета за храната и напитките, както и за големината на порциите, които са консумирали.

От отговорите им учените изчисляват калориите, които са поели от въглехидратите, мазнините и протеина.

Изследователите разкриват, че тези, които получават 50-55% от своята енергия от въглехидрати, имат понижен риск от преждевременна смърт в сравнение с хората, които консумират повече или по-малко.

Учените са изчислили, че групата, която консумира средно количесто въглехидрати, живее с 4 години повече от тази, които набавят 30% от своята енергия чрез тях.

Откритието е сходно с това на други проучвания, изследвали близо 400 000 души от повече от 20 държави.

Освен плодовете, зеленчуците и захарта, основен източник на въглехидрати са хлябът, оризът, пастата и зърнените храни.

Учените също така сравнили нисковъглехидратните диети, богати на животински протеин и мазнини, с тези, които съдържат повече на растителна основа. Те са установили, че консумирането на голямо количество говеждo, агнешко, свинско, пилешко и сирене води до завишен риск от преждевременна смърт.
Обратното се случва, ако се храним с повече продукти, богати на растителен протеин и мазнини, като зеленчуци и ядки.

Low carbohydrate diets, which restrict carbohydrate in favor of increased protein or fat intake, or both, are a popular weight-loss strategy. However, the long-term effect of carbohydrate restriction on mortality is controversial and could depend on whether dietary carbohydrate is replaced by plant-based or animal-based fat and protein. We aimed to investigate the association between carbohydrate intake and mortality.

Това,което мога да приема като минус в изследването
– 20 години е много дълъг период в който някои твърдения в здравословното хранене са се сменили на 180 градуса – пример са яйцата – днес се приема, че 2 яйца на ден са полезни, в кето диетата се прави яйчен фаст (хранене само с яйца, масло и сирене в определено съотношение за срок от 3 или 5 дни). Мазнините са бии отричани до това да почистваме пилето от кожа пт мазнина и кожа до това да сервираме сланина или печени свински бузи
– човек, колкото и да е старателен може да бъде неточен за това колко и какво е консумирал и вчера
– 4 години по-кратък живот може и да статистически обобщено, но не важи за всеки отделен индивид.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории