Последни Рецепти
Последни Статии

Да намалим изхвърлянето на храна

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Хранителните отпадъци може да се увеличат с една трета до 2030 г.
когато ще бъдат изхвърлени над 2 милиарда тона храни.

Това предупреждават експерти от консултантската фирма Бостън кънсълтинг груп (Boston Consulting Group), посочвайки опасността от “невъобразима” криза, подхранвана от бума на световното население и промените в навиците на развиващите се страни.

waste food pix

ООН постави за цел загубите и изхвърлянето на храни да бъдат намалени наполовина до 2030 г. Според изследването обаче, ако сегашната тенденция продължи, изхвърляните храни ще се увеличат до 2,1 милиарда тона годишно, на стойност от 1,5 трилиона долара.
“Наблюдаваме истинска криза на глобално равнище”, посочва един от авторите на доклада.

Количествата отпадъци ще бъдат огромни, социалните, икономически и екологични последици – сериозни, ако не променим траекторията. Когато се борим със загубите и изхвърлянето на храни, се борим и с глада, бедността и глобалното затопляне, подчертава той.

Близо една трета от храната в света се бракува или изхвърля всяка година. В момента изхвърляме 1,6 милиарда тона храна годишно, на стойност около 1,2 трилиона долара.

Голяма част от прогнозираното увеличаване на показателя се дължи на нарастването на световното население.
Битовите отпадъци ще се увеличат в развиващите се страни, тъй като потребителите там ще разполагат с по-големи доходи, се посочва в доклада.

Експертите набелязват пет ключови промени, които биха могли да спестят близо 700 млрд. долара от бракувани храни. Те включват:
– по-добра осведоменост на потребителите,
– по-строги регулации
– по-ефективни вериги за доставки
– сътрудничество по веригата за производство на храни.

Източник: Ройтерс, БНР

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории