Новогодишна погача
Добави към моето меню
Новогодишна погача с късмети
Рецепта споделена от Galia Mitseva-Koleva
Продукти:
2 яйца,
20 г жива мая
250 мл вода
1 и 1/2 с.л. захар
1/2 с.л. сол
4 с.л. олио
600 г брашно
Начин на приготвяне
• Разтварям маята с 1 с. л. захар и 1 с.л. брашно. Образува се кашичка. Добавям 100 мл хладка вода и оставям за 10 минути под похлупак, докато маята започне да се надига.
• През това време пресявам брашното. Сипвам към 200 г от него в купа, добавям 2 белтъка от яйцата (жълтъците ги отделям настрани за намазване и добавям към тях 1 с.л олио), 1/2 с.л. захар и 4 с.л. олио.
• След “повдигане” на маята, я добавям към съставките в купата и започвам да меся, докато стане на мека топка.
• Тогава добавям и солта и отново омесвам.
• Разделям на 9 топки, като 4 са най-големи, 4 по-малки и 1 най-малка за средата.
• Намазвам с олио отгоре и така втасват 15 минути, след което започвам да оформям.
• Най-големите топки ги разточвам, колкото дъното на тавата.
• Редя ги една върху друга като помежду им намазвам с олио. Правя 8 разреза от средата към края и обръщам получените листенца.
• Същото правя и с 4-те по-малки топки, като внимавам полученият от тях четирилистен кръг да бъде голям, колкото оставащото празно кръгче в тавата и получените листенца да се разминават с по-големите.
• В средата поставям май-малкото топче и декорирате по свое желание.
• Аз използвах орехови ядки, маково и сусамово семе, а от оставащото в моя случай от изрязания в средата кръг направих “пиленца”. Две от тях се виждат централно:)
Приятен апетит!