Новогодишна питка със сирене
Добави към моето меню
Новогодишна питка със сирене
За посрещането на Нова година се прави баница с късмети, може да приготвите и питка с късмети. Разбира се тази питка може да се приготви и когато ви се иска вкусна питка със сирене и масло. най-вече защото се приготвя лесно и е вкусна, с аромат на масло
Продукти за 1 малка питка
300 мл хладка вода
20 г мая за хляб
1 ч.л. захар
1 щипка сол
600 г брашно бяло, тип 500
50 мл олио
50 г краве масло
150 г краве сирене
Сусам за поръсване
Начин на приготвяне
• Маята се натрошава и се слага да шупне с 4-5 с.л. брашно, 1 ч.л. захар и 1 щипка сол в хладката вода
• Замесва се меко еластично тесто. Олиото се добавя при доомесването, също така и ако е необходимо още брашно. Покрива се с мека кърпа и се оставя да втаса до удвояване на обема
• Втасалото тесто се разделя на 4 топки, като едната е по-голяма, тя е за центъра на питката
• Всяка от трите питки се разточва като лента с дължина колкото е обиколката на тавата, намазва се с краве масло и се поръсва с натрошено сирене.
• Слагат се една върху друга и се навиват на руло, което се поставя в тавата
• Останалата по-голяма топка тесто се разделя на 3 части, всяка се разточва, намазва с краве масло и се слагат една върху друга. Получената питка се поставя в средата на тавата
• При желание може да намажете с разбит жълтък. Да поръсите със сусам. В случая рулото е разрязано с остър нож и в някои от процепите са сложени листчета с късмет и е оформено с тесто пожелание
• Питката се оставя да втаса около час, след което се пече на средна фурна до готовност (в случая питката е печена на печка с дърва и се получи много мека и вкусна питка с хрупкава коричка)