Домашен нуга сладолед
Добави към моето меню
Домашен нуга сладолед
Снимка Валя Луканова Домашен сладолед със сладко от смокини.
Продукти
1 л. сладкарска сметана
4 яйца разделени на белтъци и жълтъци
8 с.л. захар за крокан
2-3 с.л ядки (бадеми, лешници, орехи)
Сладко от смокини
Плодове за гарниране
Начинна приготвяне
• Разбива се добре охладената сметана до меки върхове.
• Жълтъците (4) се разбиват с 4 с.л захар (на водна баяна)
• Белтъците (4) се разбиват с 4 с.л захар на сняг.
• Плодовете от сладкото се нарязват, а сиропа се оставя се сервирането на сладоледа
• Всички се изсипва в голям съд и се разбърква, прибавят се нарязаните смокини, по желание може и ядки
• Приготвя се крокан, 3 с.л захар се слагат в съд на котлона,когато захарта се карамелизира до златно се добавят ядките.
• Разбърква се и се изсипва върху предварително намаслена плоскост (хартия за печене намазана с олио)
• След като крокана изстине се начуква на дребни парчета
• Разбитият сладолед се насипва в кутии,посипва се с крокан и се прибира във фризера.
• Поднася се с плодове и залят със сироп от сладко от смокини