Последни Рецепти
Последни Статии

Световен ден за борба със затлъстяването

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Всяко 4-то дете в ЕС страда от затлъстяване. Българчетата също

Едно от четири деца в училищна възраст страда от наднормено тегло в ЕС, сочи проучване на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването.

В Световния ден за борба със затлъстяването – 11 октомври 2018, данните за България са също толкова тревожни – страната ни е на челни места по наднормено тегло и затлъстяване в детска възраст, заедно с Гърция, Чехия и Великобритания.

Децата до четвърти клас не трябва да прекарват повече от час на ден пред компютъра или 7 часа седмично. Данните обаче сочат, че те прекарват 3-4 пъти повече време пред екрана.

За да бъдат здрави, децата до 10-годишна възраст трябва да спят повече от 10 часа на ден.

Една трета от българчетата са с наднормено тегло, а 13% от учениците у нас са със затлъстяване.

Според специалистите лошите хранителни навици, формирани преди навършването на 7 години, и заседналият начин на живот са рискови фактори за десетки заболявания

debel obese pix

“Едно дебело дете често става пациент на клиниката по сърдечносъдови заболявания. Артериалната хипертония е много по-честа у лица, които като деца са били пълни. Захарният диабет тип II – също. Много често невъзможността на някои жени да раждат се дължи на това, че са имали наднормено тегло в детска възраст. Редица заболявания са свързани със свръхтеглото в детска възраст” обясни доц. Светослав Ханджиев от Сдружението за проучване на затлъстяването.

Последното национално проучване на храненето на населението показа, че средно около 30% от момичетата и момчетата в детска възраст са с наднормено тегло и около 13% със затлъстяване. Наблюдава се леко намаление в честотата на затлъстяване сред момичетата, но все още е с висока честота, подчертават от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД).

Лошите хранителни навици в комбинация със заседнал начин на живот са предпоставка за метаболитни нарушения още в детска възраст.

Световната здравна асоциация признава затлъстяването като заболяването, което води до над 195 усложнения, като най-честите са захарен диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания, остеоатрит, сънна апнея, ракови заболявания и др.

България е партньор на европейския проект за превенция на захарен диабет тип 2 сред лица със затлъстяване и с предиабет. Резултатите, които бяха в началоот на октовмри 2018 г. на Еропейския конгрес за изследване на диабета, показаха, че средната редукция на тегло от 10 % намалява значително риска от развитието на захарен диабет тип 2 и други метаболитни усложнения, както и увеличава качеството на живот и подобрява здравето като цяло. На края на 3-годишния период на интервенция чрез диета и физическа активност, само 4 % развиват диабет, а останалите 96% са без диабет, допълват от БАСОРД.

Рецептата е балансирано хранене, съчетано с физическа активност

Световен ден за борба със затлъстяването – 11 октомври
obesity day

През третата събота на месец на май се отбелязва Европейски ден за борба със затлъстяването

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории