Последни Рецепти
Последни Статии

Европейски ден за борба със затлъстяването

Добавено в Диети, Други

Добави към моето меню

Европейски ден за борба със затлъстяването. Какви правила да спазваме?

Европейски ден за борба със затлъстяването
През третата събота на месец на май се отбелязва Европейски ден за борба със затлъстяването. В България за първи път се отбелязва през 2010 г. През 2018 г. датата е 19 май.
В страната бяха организирани много събития, като Хапка Здраве в Русе и Food Revolution Day 2018, дни посветени на здравословното детско хранене, като се включиха много градове в организрането на работилници за здравословни рецепти с участие на деца.
Кампанията е основана през 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване.

Какви са фактите? Около 2 милиона души у нас страдат от наднормено тегло. От проблема са засегнати и децата в най-раннa възраст.
Експертите алармират, че в Европа свръх теглото и затлъстяването се превръщат в епидемия. По данни на СЗО между 30 и 80 на сто от хората над 18 години в повечето европейски държави са с наднормено тегло.

Как да се справим със затлъстяването

debela zhena pix 3

Затлъстяването е резултат от нарушен енергиен баланс – съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека. Основно условие за постигане и поддържане на здравословно телесно тегло е добрият баланс между разход на енергия при физическа активност и прием на енергия с храната.
Повече от 50 на сто от затлъстяването се определя от генетичните фактори и семейната среда.
Затлъстяването е заболяване, което се дължи на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма на човека. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване.

Ако сегашната тенденция остане непроменена, близо една четвърт от населението на планетата ще е затлъстяло през 2045 г., предупредиха учени на Европейския конгрес за затлъстяването във Виена.

Световната здравна организация (СЗО) смята, че около 13 процента от възрастните хора – 11 процента от мъжете и 15 процента от жените, са били засегнати от затлъстяване през 2016 година.
Според прогнози на датски и британски учени, това процентно съотношение ще нарасне до 22 на сто през 2045 г.

“Тази тенденция може да бъде обърната в обратна посока, но за това е нужна политическа воля”, прецени един от авторите на изследването д-р Алън Моузес, който работи за датската компания “Ново нордиск” – най-големият производител на инсулин в света.

Прогнозите са различни за отделните страни. Ако тенденцията се запази, над 55 процента от населението на САЩ ще е затлъстяло през 2045 г., при 39 процента през 2017 г. Според авторите на изследването, увеличаването на затлъстяването ще е придружено от повече случаи на диабет тип 2, които ще обхванат 12 на сто от глобалното население през 2045 г., при 9 на сто през 2017 г.

Затлъстяването е причина за развитието на редица заболявания: сърдечно-съдови (атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт), захарен диабет тип 2, злокачествени новообразувания, ставни и дихателни заболявания и др.
С висок риск е затлъстяването при децата, тъй като се формират голям брой мастни клетки, които остават при възрастния човек и не намаляват дори и той да отслабне. Ето защо профилактиката на затлъстяването в зряла възраст започва още в детския и юношеския период.

Overweight woman trying to fasten very tight jeans

Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с храненето и начина на живот. СЗО препоръчва да се ограничи приемът на липиди и захари и да се извършват редовни физически упражнения.
Специалистите съветват – за да поддържате здравословно телесно тегло, спазвайте следните правила:

• Приемайте храна с енергийна стойност, съответстваща на Вашия енергоразход.
Как да пресметнем колко калории са ни необходими?
metabolic syndrome pix

• Хранете се често и умерено (разпределете храната в 3 основни приема с 2-3 междинни закуски и намалете обема на порциите) – хранете се 3 или 5 пти на ден, без да преяждате преди сън;

• Увеличете консумацията на плодове и зеленчуци; редовно консумирайте варива и зърнени храни. Тези продукти са бедни на мазнини и богати на хранителни влакнини, които увеличават обема на храната и засилват усещането за ситост;

• Избягвайте пикантните подправки и сол;

• Пийте най-малко 1,5 л вода и течности дневно;

• Намалете консумацията на мазнини и алкохол, тъй като те са висококалорични;

• Ограничете консумацията на сладкарски и тестени изделия (пасти, торти, шоколадови десерти, баници и други), тъй като освен въглехидрати те съдържат и голямо количество (транс) мазнини;

• Движете се ежедневно, като ходите пеша или упражнявате леки физически упражнения.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории