Последни Рецепти
Последни Статии

Обичаи за Сирни Заговезни

Добавено в Празници

Добави към моето меню

В обредния календар денят се нарича Сирни Заговезни. Празникът винаги е седем седмици преди Възкресение Христово и всяка година е на различна дата.

През 2023 г. датата е 26 февруари, а Великият пост започва в понеделник 27 февруари и продължава до Великден 16 април.

В неделята преди да започне най-дългият и най-строг пост, Великденският, за последно се ядат млечни и яйчени продукти. Месо се яде за последно предната неделя на Месни заговезни.

Сирни Заговезни или Неделя Сиропустна, последната неделя преди началото на Великия пост.
Последният ден преди Великия пост е наричан “неделя на всеопрощението“.
На този ден се четат Христовите думи: “Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.” (Мат. 6:15)
В православните храмове, по време на вечерното богослужение, духовници и миряни се опрощават взаимно и свещенослужителите благославят за предстоящите до Великден дни на въздържание в храната и поведението.
От понеделник започва Великденският пост. В смирение и покаяние настройваме душите си вълните на Бога и Неговия Дух.
На някои места в България, след вечерното богослужение, става опрощаване на църковните служители с християните.
Църквата ни приканва да застанем на пост в продължение на седем седмици. Започва първата покайна седмица от Великия пост – Седмица на изповедта.

sirni zagovezni proshka

В българската народна традиция Сирни Заговезни показва границата между зимата и пролетта и възраждащата се природа.
В народните традиции Сирни Заговезни е известен като Прошка. По традиция на този ден близки и познати се опрощават помежду си за всякакви провинения през изминалата година.

На Сирни Заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове.
Какво е Прошката?
Да простиш е като акт на любовта.
Всичко ли може да бъде простено и защо? Да простиш означава ли да забравиш?

Сирни Заговезни с Милинките на Или

Трапеза за Заговезни
Приготвя се баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. На този ден се приготвя бяла халва с орехови ядки. Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, но главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.
Рецепти за Сирни Заговезни

sirni zagovezni halva

sirno zagovezni tradicii
Интересни обичаи оцветяват Сирни Заговезни в различните краища

Поклади – огньове, които се прескачат за здраве
На Заговезни се палят огньове и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади.

В някои краища на България е разпространен обичаят оратници (огруглици) – това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин прогонва бълхите от къщата.

Във фолклорния календар денят се отбелязва с различни маскарадни игри, с които се гони злото, и с прескачане на огън, за пречистване преди поста.

Кукери на Сирни Заговезни в Момин проход, 10 март 2019

Кукери на Сирни Заговезни в Момин проход, 10 март 2019

В огъня, символ на пречистването и светлината, ще бъде изгорено чучело на Злото. Ритуалите по време са свързани с благопожелания за здраве, берекет, благоденствие и семейно благополучие.

След прошката и веселието през нощта на Сирница хората се приготвяли за смирението и въздържанието, което изисква времето преди най-големия християнски празник – Възкресение Христово.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории