Последни Рецепти
Последни Статии

Обреден хляб за Коледа

Добавено в Дом & Семесйтво, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Обреден хляб за Коледа

Направата на хляб е ритуал, когато се прави всеки ден, а когато се прави за празник е като наричане, връзка със силите, които управляват света, свещенодействие е.

bydni vecher trapeza

В правенето на обреден хляб има магия и символика. Така е и с празничната пита, която се приготвя за Коледа. Формата му е винаги кръгла.
Сложен на коледната трапеза, хлябът играе роля на безкръвна жертва и символизира плодородието и мира в семейството
В различните краища на страната са различни и традициите. По традиция трябва да се замесва от девици, облечени в нови дрехи. Използва се нов квас, а водата се налива мълчешком.
В западните райони хлябът за Бъдни вечер се нарича боговица, светец, вечерник, а в източните – боговица, богова пита, колашки колак, бъдняк, вечерна, бъдна погача.
Обредният хляб за Бъдни вечер е голям и с пластика, която избразява дома и различните дейности. Това са изображения от топченца, пръчици и сплетени шнурове тесто, които изобразяват кошарата с овце, волове, нивите с кръстците и ралото, стопанина, стопанката на дома, кучето-пазач.
Християнската символика също присъства, във вид на кръст или по-сложна композиция.
Характерно е обредния хляб да се нарича, да бъде посветен на къщата, на хармана, на лозето и виното, на колата, на домашните животни. Това е изразено в Северозападна България – там обредния хляб съдържа опит за стилизиране и изобразяване от тесто на фигурките.
Поставянето на свещ върху коледната пита предпазва от зли сили. Като се сложи такъв хляб на празничната трапеза самия празник става някак по-автентичен и завършен.

postna-sodena-pitka-za-bydni-vecher

На много места се предлагат празнични пити за семейната трапеза на Коледа, но е прието да се приготви от домакинята и да се сложи на масата още топъл.
След което питата се завърта и питата се разчупва. Първото парче се оставя за Богородица и починалите, следващото е за къщата, а останалите се раздават на членовете на семейството, които са седнали на трапезата като се започне от най-възрастния и според възрастта им. Отделя се и парче от питата за домашните животни (любимци)
Осве класически обреден хляб на празничната вечеря може да се поднесе и постен хляб, който е приготвен с добавяне на сусам, мак или ленено семе, с добавки на слънчогледово или тиквено семе, с царевично, ръжено, пълнозърнесто или овесени ядки.

Постна пита слънце
Вита постна пита в три цвята

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории