Последни Рецепти
Последни Статии

Постна пита

Добавено в Българска кухня, Тестени ястия и прибавки, Хляб, питки

Добави към моето меню

Вита постна пита в три цвята, зеленото от нарязания на ситно магданоз, червеното от лъжичка червен пипер. Вкусна, шарена, навита като охлюв и нарязана

postna pita 1

Прави се по познатата рецепта
800 гр брашно
1/2 пакетче мая
2 с.л. олио
щипка захар

2 ч.л. червен пипер
2 с.л. магданоз
2 с.л. маргарин (масло)

* Маята се слага да шупне с шипка захар, 300 нл хладка вода и няколко с.л. брашно за около 15 мин;
* Замесва се меко еластично тесто, като накрая се добавя и олиото;
* Оставя се тестото загънато с мека кърпа да втаса около 45 мин или докато удвои обема си;
* Премесва се леко и се разделя на три равни части;
* В едната се добавя червен пипер, а в другата нарязан на ситно магданоз;
* Всяка топка тесто се разточва леко и се редят една върху друга, като между тях леко се намазва с масло, червената се слага по средата;
* Тестото се разточва и се навива на руло. Слага се като венец в тава за печене и се нарязва с остър нож на парченца;
* Оставя се още около 40 мин да втаса и се пече на средна фурна, на 190 градуса, до готовност.

postna pita 2

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

8 Comments

  1. 1
    Nadezhda Georgieva // April 19th, 2011 at 2:05 pm

    vkusno lesno strahotna recepta.

  2. 2
    Стойка Лефтерова // April 22nd, 2011 at 11:30 am

    xarecva mi!