Последни Рецепти
Последни Статии

Книгите на Пиер Дюкан

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Оценител: най-пълното ръководство по хранене
е най-новата книга на д-р Пиер Дюкан, която вече може да се намери на нашия пазар. Това е практично ръководство за отслабване и контролиране на теглото

След “Как да отслабнем завинаги”, “Чудото на овесените трици” и “Моята диета в 350 рецепти” д-р Дюкан ни съветва “Не хапавайте нищо без да се допитате до Оценителя!”
ocenitel

В книгата Пиер Дюкан описва увлекателно какво е това гликемичен индекс, пътя на белтъчините и мазнините в нашия организъм, колко захари и калории поемаме всеки ден.
Затова, ако искаме да остслабнем здравословно и да поддържаме желаното тегло, да предпазим сърцето си и да не се разболеем от диабет, да не се разболеем от рак, ако прочетем книгата на Пиер Дюкан ние ще имаме още едно знание, още една гледна точка.
Защото “в един човешки живот има над 90 000 хранения (поне 3 пъти на ден всеки ден, 3х365, в продължение на 80 години) и ако системно повтаряме една и съща грешка или, обратно – поемате само полезна храна, този ваш навик може да промени всичко – или да се разболеете, или да не допуснете това”.
Диетата на Пиер Дюкан, макар и критикувана остава една ефикасна диета, прилагана от много жени.

Гликемичен индекс
Очаквайте скоро таблица с храни и техния гликемичен индекс

Какво представлява гликемичен индекс?
Това е оценка в цифри между 0 и 100, с която се измерва количеството захар, съдържащо се в дадена храна, което преминава в кръвта, свойството й да повишава нивото на кръвната захар и съответно влиянието й върху отделяния от панкреаса инсулин.

За какво служи гликемичният индекс?
Да класира и измерва храните в зависимост от влиянието на съдържащата се в тях захар върху здравето като цяло и по-специално върху теглото и диабета.
В природата съществуват само три годни за ядене хранителни вещества: мазнини, белтъчини и захари.
Захарите – наричани ощевъглехидрати – съставляват семейството на онези храни, след чието смилане се отделя глюкоза, на която единствено е позволено да прониква в кръвта.
Необходим за живота елемент, глюкозата се превръща в отрова при концентрация от над 1 гр на литър. Когато тази концентрация бъде превишена, панкреасът, който има задачата да я регулира, произвежда инсулин и го изтласква в двете си естествени депа: черния дроб и мускулите.
Прекаленото произвеждане на инсулин има два вредни вторични ефекта: повишаване на теглото чрез увеличаване на запаса от мазнини и постепенно износване на панкреаса.

Кое различава индексите на храните?
Въздействието на дадена храна върху съдържанието на захар в кръвта зависи от бързината, с която тя прониква в кръвта, и от съпротивата на последната срещу разграждането на нейните захарни вериги.
Въпросната съпротива зависи от естествената структура на храната и от устойчивостта на нейната растителна структура към различните обработки, които е претърпяла преди консумация.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории