Пай със сини сливи
Добави към моето меню
Пай със сини сливи
рецепта за вкусен десерт със сини сливи, който може да бъде изпечен и във форми за тарталети
за маслено тесто:
300 гр брашно
125 гр краве масло
3 с.л. прясно мляко
1 яйце
1/2 пакетче бакпулвер
щипка сол
4 с.л. захар
за плънката:
500 гр сини сливи
3 с.л. овесени ядки
1/2 ч.ч. кафява захар
100 гр орехи (или кайсиеви ядки)
1/2 ч.л. канела
щипка настъргано индийско орехче
* Масленото тесто за тази рецепта може да бъде приготвена по тази рецепта или да бъде заменено с бутер тесто;
* Брашното се пресява заедно с щипка сол и бакпулвера в купа. Прибавя се кравето масло, нарязано на ситно и разбитото яйце със захарта. Замесва се меко тесто, като се прибавя постепенно и студеното прясно мляко;
* Тестото се слага за 30 мин в хладилник загънато с домакинско фолио;
* Сливите се нарязват на половинки, като се махат костилките;
* Тестото се разточва с диаметър по-голям от този на тавата за да може да се образува ръбче;
* Посипва се с овесените ядки и се подреждат сливите с вътрешността нагоре, като се застъпват леко. Във вътрешността на сливите се поставят четвъртинки орехови ядки или по една кайсиева ядка;
* Пая се поръсва с кафявата захар и с канела и настъргано индийско орехче;
* Пая се пече в предварително загрята фурна около 1 час, до готовност;
* Поднася се поръсен със смлени орехови ядки.
Пай със сини сливи (а и всеки пай) може да бъде приготвен в обикновена кръгла тава, но се получава по-интересна форма, ако е във формата за тарта, а във формички за тарталето е индивидуален – за всеки специлано.
Идея: Може да се приготви и с решетка от тесто отгоре. Така приготвям пай със сладко от цели сини сливи. Около 1/4 от масленото тесто отделям и разточвам, след което нарязвам на ленти, които преплитам, в образуваните празни квадратчета подреждам орехови ядки. У дома всички пай приготвен по този начин наричат “Затворнически кекс” заради преплетените като решетка ленти от тесто.