Последни Рецепти
Последни Статии

Октопод

Добавено в Кулинарен справочник, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Описание:
Октоподът е морско мекотело най-често с осем пипала. Повечето видове достигат дължина от 30 до 90 см. Малките октоподчета са с дължина около 2 – 5 см. Има и видове обаче, чиято дължина достига до 8 – 9 м. Цветът им варира от червено-лилав до кафяв.

fish greece pix 1

Описание (в търговската мрежа):
Пресен или замразен, октоподът е с цвят от розов до кафяво-сив, но при всички случаи прилича на току що изваден от водите. Когато е сготвен, цветът му също варира в широки граници, но най-често е бял или пурпурен. Месото на октопода е жилаво и трудно за дъвчене, с умерен или лек аромат.

Предлага се най-често замразен или охладен, но може да се открие също пресен, пушен или консервиран. В повечето случаи е почистен. Пресните екземпляри ухаят на океанска вода, а очите им са светли (а не мътни). Задължително обърнете внимание на тези признаци, когато избирате октопод

Всички части на октопода могат да се консумират, с изключение на очите, областта около устата и вътрешностите.

Може да се яде пържен, задушен, варен, маринован или на скара. Октоподът трябва да се измие и “начука” много добре, за да стане крехък при приготвяне. При стари или по-големи октоподи се препоръчва кулинарната обработка да е по-продължителна, докато при малките екземпляри времето за приготвяне трябва да е значително по-кратко. Добре е преди да се задуши октоподът да се маринова във вино, подправки и зехтин.

Хранителна информация за 100 г октопод (суров):
– Калории – 82 Ккал
– Омега-3 мастни киселини – 0,4 г
– Холестерол – 48 мг
– Протеини – 15 г
– Въглехидрати – 2 г
– Натрий: 230 мг
– Добър източник на желязо (8,.1 мг), селен (76 мкг), витамин B12 (30,6 мкг) и цинк (2,8мг).

oktopod
октопод на грил – истински деликатес през лятото, близо до морето

Рецепти с октопод

ПС: В София никога нукъде не бях хапвала октопод. Не бях и приготвяла. Когато през 2014 г. бяхме за първи път на Санторини се оказа, че там и уличните котки хапват октопод, нали живеят до морето. Тогава много харесах паста с октопад, и на скара … с чаша студено бяло вино.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории