Последни Рецепти
Последни Статии

Интуиция

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Интуиция
Загадъчното чувство помага не само да се предусети хода на събитията, но и намалява вероятността от заболявания.

Специалистите са убедени, че в механизмите на развитие на интуитивността няма никаква мистика, а те са плод само и единствено на ума. Учените определят няколко фази на този процес:
Незабележима вътрешна преработка на информацията.
Човекът я получава от подсъзнанието като готов резултат. Изглежда, че това е “озарение”, а в действителност това е продукт на супербързата аналитична работа на мозъка. Така понякога се раждат научните открития – например таблицата на Менделеев.

Сигнали от вътрешните органи.
Често те идват в съня. Подсъзнанието провежда като че ли “нощно обхождане” на вътрешните органи, приемайки от тях незабележимите през деня оплаквания. На съзнателно ниво те се трансформират в образни сънища. Така човек може да “предскаже” своята нова болест.

Задълбочена психическа връзка с близки хора и улавяне на биовълни от тях.

Това чувстват близнаците или майките, когато с детето им може да се случи нещо лошо. Но интуиция от този род може да се прояви като правило по време на силни емоционални сътресения (война, катастрофа и т.н.). Влюбените двойки също като че ли се настройват на една и съща емоционална вълна, което позволява да се предчувстват мислите и желанията на другия.

Възприемчивостта на човека
към някакви квантови или електромагнитни колебания, които възникват преди да се е случило събитието, но които като че ли се “готвят”. Това става по същия принцип като при животните, които предчувстват земетресение, ураган или друго природно бедствие. Неслучайно ние понякога казваме: “нещо витае във въздуха…”.
Повечето хора, погледнато в този план, са “дебелокожи” и не улавят сигнали за тревога или радост, а изпитват само смътно чувство. Хората със силна интуиция имат изострена реакция. Някои се раждат такива, а при някои мозъкът се настройва на такъв интуитивен “регистър” след тежко сътресение – шок, черепно-мозъчна травма, клинична смърт.
Т.е. интуицията е хипернаблюдателност с бърз анализ и възприемане на незабележимите за останалите вълни и колебания.

Вътрешният глас срещу инфаркта и паралича
Американският психолог Марша Емери няколко години е наблюдавала хора с повишена интуитивност. Тя определя, че те:
– 5 пъти по-рядко попадат в някаква авария,
– 7 пъти по-рядко получават травми,
– 2 пъти по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания,
– 5 пъти по-рядко получават внезапни инфаркти на нервна почва (те се по-готови за реалния ход на събитията и не го възприемат като гръм сред ясно небе),
– 3 пъти по-рядко страдат от невроза (просто по-малко се паникьосват благодарение на интуитивното си предчувствие),
– 2 пъти по-рядко получават хранителни натравяния и хващат заразни болести, грип и полови инфекции.
Американците са провели любопитен експеримент с видеокамери. Пред 20 души са поставени пасти, много от които са изглеждали красиво, но са били развалени. Болшинството от хората са взимали пастите както дойде : които са по-близо до тях, които са с крем, с ягодка и т.н. Само двама, които първоначално са си избрали развалени пасти са ги върнали обратно и са взели други с обяснението, че са почувствали опасение и са усетили, че трябва да вземат други.

3% от хората
притежават силно развита интуиция и съзнателно се вслушват в нея.
20% се вслушват във вътрешния си глас от време на време.

Учените от Американския Център за изследване на съзнанието са установили, че най-добре развита интуиция имат музикантите, художниците, писателите и актьорите.
При някои хора тази способност се проявява само в определени периоди от живота, а после изчезва, например при майките с малки деца и влюбените двойки.(а)

Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Интуицията може едва да се “чува”, но човек може да се научи да улавя нейните сигнали. Американският психолог Марша Емери ни съветва:
1. Доверявайте се на усещанията си, ако чувствате, че не трябва да ходите някъде или да споделяте с някого важни за вас неща.
2. Обръщайте внимание на повтарящите се знаци, преди да отидете някъде: събаряте предмети, разливате върху дрехите си кафето, не можете да си намерите ключа или чантата – все нещо не ви оставя да напуснете дома си. По този начин интуицията ви подсказва, че там където отивате, може да ви чака опасност. Бъдете внимателни!
3. Вглеждайте се в рисунките и бележките си, които неосъзнато чертаете по запотеното стъкло, огледалото или когато говорите по телефона. Закръглените форми говорят, че всичко ще бъде добре и спокойно, а острите и ъгловатите – опасно и тревожно.
4. Ето един много лесен начин за трениране на шестото чувство. Добре размесете тестето карти, постарайте се да се освободите от странични мисли и се съсредоточете. Постарайте се да познаете всяка следваща карта.
5. Решавайте всевъзможни логически задачи. Развивайки логиката, вие ще развиете и интуицията си.
Вслушвайте се, но не зацикляйте!

Често интуицията се бърка с баналното самовнушение. Базирайки се, например, на съня си ние сами насочваме механизмите на самопрограмиране и подсъзнателно подтикваме своите мисли и действия в определено направление.
Ако през цялото време сверяваме своите действия с предчувствията си и търсим намек там, където го няма, може да развием натрапчиво мислене, да изгубим способността да оценяваме своите постъпки.
Някои хора, особено жените, с помощта на интуицията започват да манипулират близките. “Ние ще отидем, разбира се, при майка ти, но усещам, че нещо ще се случи”.
Към интуицията, като към всяко друго свойство на човешката природа, трябва да се отнасяме спокойно и критично като се стремим вътрешният ни глас да не противоречи на гласа на разума.

Жените са по-интуитивни в абстрактната, чувствената сфера.
Дамският мозък фиксира вниманието върху незначителни детайли – оттенък на гласа, емоции, настроения, мимолетни погледи и жестове. Затова жените често предчувстват с кого ще имат романс, ще се получи ли нещо сериозно между приятелката и гаджето й, съпругът им има ли си любовница.

При мъжете вътрешният глас е по-прагматичен и е свързан с конкретни действия и събития. Интуицията може да подскаже на мъжа кой футболен отбор ще победи, кой ще стане президент и по кой път да тръгне, за да не попадне в капан. Но интуицията скромно ще замълчи, ако жена му му слага рога с най-близкия му приятел или децата имат проблеми с учението.

Женската интуиция в голяма степен се изгражда върху улавянето на биовълни, а мъжката – върху анализа на фактите.

Тест: имате ли шесто чувство?
На всеки въпрос отговаряйте с “да” или “не”.
1. Преди да се заловите за работа обмисляте ли всички “плюсове и минуси”?
2. Сбъдват ли се често вашите сънища?
3. Често ли ви обхващат съмнения дали сте взели правилното решение?
4. Ако сте много заинтересовани от резултата, сбъдва ли се обикновено всичко както сте го замислили?
5. Вслушвате ли се в съветите на по-опитните си приятели?
6. Понякога хващате ли се, че знаете резултата от събитието дълго преди неговото завършване?
7. Съмнявате ли се често дали това, което постигате ви е действително нужно?
8. Знаете ли предварително как ще се реши вашият въпрос например кандидатстване във ВУЗ или нова работа?
9. Вярвате ли ,че предварителното гадаене е лошо предзнаменование?
10. Вярвате ли, че ако много се постараете може да уловите мислите на много важен за вас човек?

Ако сте отговорили с “да” на повечето четни въпроси (2, 4, 6, 8, 10):
Вие имате много развита интуиция. Но е възможно прекалено много да разчитате на нея, забравяйки да анализирате събитията. Ето защо вашите решения често са импулсивни, а поради извънредната зацикленост на собствените ви усещания много изгодни възможности могат да преминат покрай вас. Затова включвайте логиката във вашите решения и снижете склонността си да се вслушвате във вътрешния си глас.
Ако сте отговорили с “да” на повечето нечетни въпроси (1, 3, 5, 7, 9):
Вие не умеете да се вслушвате в себе си. Във всичко разчитате само на рационалното мислене, което също създава в живота не малко трудности. Рядко се доверявате на емоциите си. Учете се да се възползвате от интуицията си – това ще ви помогне да излезете победител от тези жизнени лабиринти, където “сухият” разсъдък е безсилен.
Ако сте отговорили с “да” на четните и нечетните въпроси почти по равно:
Вие се вслушвате във вътрешния си глас, но се опасявате, че в някои ситуации той може да ви подведе. И правилно правите! Вашите интуиция и здрав разум се уравновесяват един друг и ви помагат да вземете правилното решение.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории