Огретен от картофи и спанак
Добави към моето меню
Огретен от картофи и спанак
Рецепта, която може да се приготви през всеки сезон, но най-вкусна е през пролетта когато има пресни картофки и спанак.
Продукти
1/2 кг спанак
1 ч. ч. прясно мляко
2 с. л. брашно
2 с.л. краве масло (може и олио )
100 г сирене
50 г кашкавал, по желание
500 г картофи
сол и черен пипер на вкус
1 щипка червен пипер
1 чубрица
1-2 клонки копър
Начин на приготвяне:
• Ако се прави със стари картофи се измиват, слагат се в тенджера, заливат се със студена вода и се варят до готовност. След това се обелват и нарязват на филийки
• Ако картофките са пресни, се измиват, като се почистват от люспите. Заливат се с вода и се варят, след което се отцеждат. По-едрите се нарязват
• Спанакът се измива и нарязва. Бланшира се за минута в кипяща вода с 1 ч.л. сол. След което се изплаква веднага със студена вода и отцежда
• Приготвя се сос, като в тиган се загрява маслото. Добавя се брашното 2 с.л. и когато стане златисто се добавя на струя студеното прясно мляко. Бърка се в една посока с дървена лъжица докато заври. Овкусява се със сол, смлян черен пипер и щипка настъргано индийско орехче (по желание)
• Огретена може да се приготви в гювечета или в тавичка. Картофите се разпределят, поръсва се с натрошено сирене, спанак, отгоре останалите картофи. Поръсва се с чубрица, червен пипер и се разпределя соса. По желание може да поръсите с настърган кашкавал
• Слага се в студена фурна и се пече на горен реотан на 200 градуса до златиста коричка