Последни Рецепти
Последни Статии

Огретен от картофи и спанак

Добавено в Ястия без месо

Добави към моето меню

Огретен от картофи и спанак
Рецепта, която може да се приготви през всеки сезон, но най-вкусна е през пролетта когато има пресни картофки и спанак.

ogreten kartofi spanak

Продукти
1/2 кг спанак
1 ч. ч. прясно мляко
2 с. л. брашно
2 с.л. краве масло (може и олио )
100 г сирене
50 г кашкавал, по желание
500 г картофи
сол и черен пипер на вкус
1 щипка червен пипер
1 чубрица
1-2 клонки копър

Начин на приготвяне:
• Ако се прави със стари картофи се измиват, слагат се в тенджера, заливат се със студена вода и се варят до готовност. След това се обелват и нарязват на филийки
• Ако картофките са пресни, се измиват, като се почистват от люспите. Заливат се с вода и се варят, след което се отцеждат. По-едрите се нарязват
• Спанакът се измива и нарязва. Бланшира се за минута в кипяща вода с 1 ч.л. сол. След което се изплаква веднага със студена вода и отцежда
• Приготвя се сос, като в тиган се загрява маслото. Добавя се брашното 2 с.л. и когато стане златисто се добавя на струя студеното прясно мляко. Бърка се в една посока с дървена лъжица докато заври. Овкусява се със сол, смлян черен пипер и щипка настъргано индийско орехче (по желание)
• Огретена може да се приготви в гювечета или в тавичка. Картофите се разпределят, поръсва се с натрошено сирене, спанак, отгоре останалите картофи. Поръсва се с чубрица, червен пипер и се разпределя соса. По желание може да поръсите с настърган кашкавал
• Слага се в студена фурна и се пече на горен реотан на 200 градуса до златиста коричка

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории