Огретен с праз и ориз
Добави към моето меню
Огретен с праз и ориз
250 гр ориз
3 стръка праз (около 400 гр)
3-4 с. л. олио
за доматения сос:
1/3 буркан стерилизирани домати (4 с.л доматено пюре)
1 глава лук
магданоз
1 щипка захар
за бял сос:
300 мл прясно мляко (вода)
100 гр кашкавал
50 гр масло
2 жълтъка
2 с. л. брашно
1 щипка индийско орехче (по желание)
Празът се нарязва надребно и се задушава за около минута в предварително загрятото олио. Сипва се оризът.
След 2 минути се наливат 750 мл вряла вода и се оставя да къкри под капак, докато оризът поеме водата.
Лукът, стерилизираните домати, солта, захарта и магданозът за доматения сос се смесват и пасират.
Брашното се запържва в предварително загрятото масло до златисто. Съдът се оттегля от котлона и след 30 секунди се налива млякото (водата). След това се кипва и се бърка непрекъснато, докато се сгъсти.
Белият сос се подправя със сол и индийско орехче. След това се оттегля от котлона и се налива в разбитите жълтъци, като се бърка.
В подходящи йенски съдове се налива доматен сос, отгоре се разпределя оризът, прибавят се по няколко супени лъжици бял сос и се поръсва с настърган кашкавал. Огретенът се пече около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Поднасяте го с туршия или салата
Използвани маркери:
ориз,огретен,праз
Stana mnogo vodnisto, izpalniavajki tochno rezeptata… Moje bi triabva da se reduzira vodata za varene na oriza-0,5l. Vkusat beshe vapreki vsichko otlichen i preporachvam rezeptata-opitajte!