Последни Рецепти
Последни Статии

Огретен с праз и ориз

Добавено в Ястия без месо

Добави към моето меню

Огретен с праз и ориз

250 гр ориз
3 стръка праз (около 400 гр)
3-4 с. л. олио

за доматения сос:
1/3 буркан стерилизирани домати (4 с.л доматено пюре)
1 глава лук
магданоз
1 щипка захар

за бял сос:
300 мл прясно мляко (вода)
100 гр кашкавал
50 гр масло
2 жълтъка
2 с. л. брашно
1 щипка индийско орехче (по желание)

Празът се нарязва надребно и се задушава за около минута в предварително загрятото олио. Сипва се оризът.

След 2 минути се наливат 750 мл вряла вода и се оставя да къкри под капак, докато оризът поеме водата.

Лукът, стерилизираните домати, солта, захарта и магданозът за доматения сос се смесват и пасират.

Брашното се запържва в предварително загрятото масло до златисто. Съдът се оттегля от котлона и след 30 секунди се налива млякото (водата). След това се кипва и се бърка непрекъснато, докато се сгъсти.

Белият сос се подправя със сол и индийско орехче. След това се оттегля от котлона и се налива в разбитите жълтъци, като се бърка.

В подходящи йенски съдове се налива доматен сос, отгоре се разпределя оризът, прибавят се по няколко супени лъжици бял сос и се поръсва с настърган кашкавал. Огретенът се пече около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Поднасяте го с туршия или салата

Използвани маркери:
ориз,огретен,праз

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    rotschwarz // December 15th, 2006 at 9:17 pm

    Stana mnogo vodnisto, izpalniavajki tochno rezeptata… Moje bi triabva da se reduzira vodata za varene na oriza-0,5l. Vkusat beshe vapreki vsichko otlichen i preporachvam rezeptata-opitajte!