Омега 9 ненаситени мастни киселини
Добави към моето меню
Омега 9 ненаситени мастни киселини или ω-9 мастни киселини
– са семейство ненаситени мастни киселини с двойна въглеродна връзка в омега-9 позиция, т.е. разположени в 9 и 10 атом въглерод, считано от метиловия край на мастната киселина.
Някои изследвания показват връзка между мастните киселини и рака на гърдата.
Храни богати на омега-9 ненаситени мастни киселини са
– зехтин
– орехи
– фъстъци
– слънчогледови семена
– авокадо
Ето защо е важно тези продукти да се включват в нашето хранене.
Биологическо значение на омега 9 мастни киселини.
– Олеинова киселина е основен компонент на зехтин, масло от макадамия, и други моно-ненаситени мазнини.
– Ерукова киселина е включена в състава на рапично масло и синап. Рапицата (лат. Brássica nápus) е растение, което се отглежда у нас все повече и прави хоризонта жълт през пролетта. Дали тези полета с рапица са ГМО? Рапичното масло се използва за готвене, за производство на маргарин, в металургията, сапун, кожени и текстилни индустрии, както и за получаване на лак.
– Гондоинова киселина е основна съставка на маслото от жожоба.
– Елайдинова киселина в малки количества се съдържат в козето и кравето мляко (около 0.1% от всички мастни киселини).
– Нервонова киселина – основен източник са кралска сьомга (Oncorhynchus tshawytscha) (140 мг/100 г), жълт синап семена (83 mg/100 грама), ленено семе (64 mg/100 грама), сусамови семена (35 mg/100 грама)
Полезните свойства на ω-9 мастните киселини:
– Намаляват холестерола, спомагат за предотвратяване на високо ниво на смъртни случаи от инфаркт на миокарда, коронарна болест на сърцето и други сърдечно-съдови заболявания.
– Помагат заподдържане на нивата на кръвната захар (особено при диабет).
– Укрепване на имунната система, намаляване на противовъзпалителния ефект в организма.
– Намаляване на риска от рак.