Оризов венец със спанак
Добави към моето меню
Оризов венец със спанак
рецепта, която може да приготвите със спанак или лопуш,киселец … може да се поднесе като основно ястие или като гарнитура.
Продукти за Оризов венец със спанак
500 г спанак
3-4 стръка зелен лу
2 стръка зелен чесън
1 ч.ч. ориз
Смлян черен пипер и сол на вкус
1 ч.л. олио
1 морков
Приготвяне на Оризов венец със спанак
• Оризът се залива с вода, 1:3, на 1 ч.ч. вода се добавят 3 ч.ч. вода и се сварява в микровълнова фурна в йена съд с капак – слага се на максимална степен (около 10 мин) докато заври и след това за 20 мин на минимална степен
• Спанакът или др вариант – в случая е приготвен с лопуш от градината – се измива и се нарязва на ситно
• В дълбок тиган се загрява олиото и се слага нарязания спанак да се задуши, или толкова колкото да намали обема си
• Добавят се зеления лук и чесън нарязани на ситно, както и настъргания морков
• Сместа се смесва с ориза и се изсипва в кексова форма за печене
• Пече се около 15 мин на 200 градуса
• Изважда се от фурната и се оставя да изстине леко, след което се поднася с кисело мляко
Лесно, вкусно и оригинално поднесено едно класическо пролетно ястие