Последни Рецепти
Последни Статии

От какво имаме нужда когато ни се преяде нещо

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Вчера неистово ви се прияде шоколад, а днес мечтаете за нещо солено. Каква е причината за хранителните прищявки? Специалистите по диетология казват, че в повечето случаи такава реакция е сигнал за дефицит на определени хранителни вещества!

За какво говорят хранителните прищявки

Има и експерти, които смятат, че подобно поведение е психологически обусловено. Много от хората са подвластни на т.нар. въглехидратна зависимост – обожават висококалорична храна или пък сладичкото. Научно доказано е, че когато ядем, в мозъка ни се засилва производството на хормоните на щастие – особено, когато става въпрос за шоколад или пък продукти с ярки вкусови качества. Но, действително е установена и взаимовръзка между внезапното силно желание за нещо сладко/солено/ кисело и недостига на определени хранителни вещества. Например апетитът за солено може да е сигнал за дефицит на натрий в условията на повишеното му извеждане от организма – при големи жеги, обилно потене, пиене на повече вода. Недостиг на витамини и минерали също може да изостри апетита ни за даден продукт. Но дали е правилният избор?

От какво имате нужда, когато ви се прияде нещо по-така:

pile pix 1

Шоколад
– Може да е знак за недостиг на магнезий. Съдържа се: в сурови ядки, плодове, бобови култури.

Сладко
– Недостиг на хром. Съдържа се: в броколи, грозде, сирене, пилешко месо, телешки дроб.

Хляб, тестени изделия
– Вероятно става дума за недостиг на азот. Съдържа се в: продукти с високо съдържание на белтъчини като риба, месо, орехи, боб.

Кафе или чай
– Недостиг на фосфор. Съдържа се в: птиче и телешко месо, черен дроб, риба, яйца, млечни продукти, ядки и бобови култури.

Мазна храна/ газирани напитки
– Говори за недостиг на калций. Съдържа се в: броколи, бобови култури, млечни продукти, сусамено семе и изделия от него.

Нещо солено
– Недостиг на хлориди
– Съдържат се в: прясно козе мляко, риба, нерафинирана морска сол.

Разхладителни напитки
– Недостиг на манган. Съдържа се в орехи, бадеми, боровинки
– Недостиг на цинк. Съдържа се в червеното месо, морските дарове, листните зеленчуци.

Постоянно ви се яде
– Недостиг на силиций. Съдържа се в ядки и семена; избягайвайте рафинираните изделия.
– Недостиг на триптофан (една от незаменимите аминокиселини). Съдържа се в: сирене и кашкавал, черен дроб, агнешко, стафиди, сладки картофи, спанак.

Липса на апетит
– Недостиг на витамин B1. Съдържа се в: ядки и семена, бобови култура, черен дроб
– Недостиг на витамин B2. Съдържа се в риба тон, камбала, говеждо, пилешко, пуешко и свинско месо, семена, боб и бобови растения.

Препечена храна
– Недостиг на въгрехидрати. Има ги и в свежите плодове

ПС: по време на първата си бременност имах мужда на няколко пъти да пия кока кола и няколко пъти ми се хапваше торта. А при вас как е?

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории