Последни Рецепти
Последни Статии

За храни без трансмазнини

Добавено в Други, Здравословно хранене

Добави към моето меню

СЗО с план за премахване на трансмазнините до 5 години

Световната здравна организация представи план за премахване на трансмазнините от световния пазар на храни през следващите пет години. Трансмазнини се съдържат в готови печива и преработени храни. Употребата им води до над 500 000 смъртни случая всяка година, по информация на СЗО.

Trans-fat
На второ място след (лошия LDL-C) холестерол враг на здравословното хранене са транс мазнините

Правило: Ходете в магазина с очила за четене и четете (етикетите са така направени че се четат трудно в някои случаи). Ако има в съдържанието и един продукт, който не знаете какво е – по-добре се откажете от продукта. Ако съдържа трансмазнини, по-добре не купувайте продукта.
Обикновено на етикета трансмазнините са дадени като “частично хидрогенирани мазнини“. Те, заедно с обездвижването и добавената захар (или, още по-лошо, глюкозо-фруктозен сироп) в напитките са основните неща, които ни вредят. Подсладените напитки са по-вредни и от захарта в сладкиша, защото захарите веднага се усвояват от организма и в крайна сметка не засищат (ако изпиете 1 л кола няма да се почувствате по-сити, а знаете колко калории съдържа).

Трансмазнините у нас са разрешени, в Австрия и Дания са ограничени до 2% от всички мазнини, а в САЩ вече даже продажбата на храна с тях е федерално престъпление.

Трансмазнините са опасни за здравето продукти, които се формират при хидрогениране на растителни и зеленчукови мазнини, целящо да ги превърне от течни в твърди и да удължи срока на годност на приготвяните с тях хранителни продукти. Изкуствените трансмазнини се получават, когато към растително масло бъде добавен водород, за да го вплътни, както е при производството на маргарина.
Редовната консумация на трансмазнини се асоциира с трайно повишаване на холестерола и развитие на атеросклероза, прогресираща до сериозни сърдечносъдови заболявания, завършващи с инфаркт или инсулт.
Срещат се и естествени трансмазнини в някои типове месо и млечни продукти, но на тях се приписват негативни ефекти, както на изкуствените трансмазнини.

Six different fats on spatulas and spoons
Според здравните експерти индустриалните трансмазнини могат да бъдат заменени с други продукти, като това няма да доведе до сериозни промени в качеството на храните, още повече в себестойността им.
хранителната индустрия, се окачествяват като безпрецедентни, но необходими.

Трансмазнините стават популярни в хранителната индустрия през 50-те години като много по-евтина алтернатива на естествените растителни или животински мазнини. Считали са се за безобидни и дори за по-полезни от маслото, но задълбочените им проучвания през последните години сочат точно обратното. Днес на трансмазнините се гледа като на най-вредния за човешкото здраве тип мазнини, а мерките, които се вземат за елиминирането им от храните задължителни.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории