За храни без трансмазнини
Добави към моето меню
СЗО с план за премахване на трансмазнините до 5 години
Световната здравна организация представи план за премахване на трансмазнините от световния пазар на храни през следващите пет години. Трансмазнини се съдържат в готови печива и преработени храни. Употребата им води до над 500 000 смъртни случая всяка година, по информация на СЗО.
На второ място след (лошия LDL-C) холестерол враг на здравословното хранене са транс мазнините
Правило: Ходете в магазина с очила за четене и четете (етикетите са така направени че се четат трудно в някои случаи). Ако има в съдържанието и един продукт, който не знаете какво е – по-добре се откажете от продукта. Ако съдържа трансмазнини, по-добре не купувайте продукта.
Обикновено на етикета трансмазнините са дадени като “частично хидрогенирани мазнини“. Те, заедно с обездвижването и добавената захар (или, още по-лошо, глюкозо-фруктозен сироп) в напитките са основните неща, които ни вредят. Подсладените напитки са по-вредни и от захарта в сладкиша, защото захарите веднага се усвояват от организма и в крайна сметка не засищат (ако изпиете 1 л кола няма да се почувствате по-сити, а знаете колко калории съдържа).
Трансмазнините у нас са разрешени, в Австрия и Дания са ограничени до 2% от всички мазнини, а в САЩ вече даже продажбата на храна с тях е федерално престъпление.
Трансмазнините са опасни за здравето продукти, които се формират при хидрогениране на растителни и зеленчукови мазнини, целящо да ги превърне от течни в твърди и да удължи срока на годност на приготвяните с тях хранителни продукти. Изкуствените трансмазнини се получават, когато към растително масло бъде добавен водород, за да го вплътни, както е при производството на маргарина.
Редовната консумация на трансмазнини се асоциира с трайно повишаване на холестерола и развитие на атеросклероза, прогресираща до сериозни сърдечносъдови заболявания, завършващи с инфаркт или инсулт.
Срещат се и естествени трансмазнини в някои типове месо и млечни продукти, но на тях се приписват негативни ефекти, както на изкуствените трансмазнини.
Според здравните експерти индустриалните трансмазнини могат да бъдат заменени с други продукти, като това няма да доведе до сериозни промени в качеството на храните, още повече в себестойността им.
хранителната индустрия, се окачествяват като безпрецедентни, но необходими.
Трансмазнините стават популярни в хранителната индустрия през 50-те години като много по-евтина алтернатива на естествените растителни или животински мазнини. Считали са се за безобидни и дори за по-полезни от маслото, но задълбочените им проучвания през последните години сочат точно обратното. Днес на трансмазнините се гледа като на най-вредния за човешкото здраве тип мазнини, а мерките, които се вземат за елиминирането им от храните задължителни.