Последни Рецепти
Последни Статии

От кои плодове се подуваме

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Защо се подуваме от плодове
Плодовете са отличен източник на важни хранителни вещества за организма. Някои от тях обаче могат да доведат до неприятно подуване на стомаха. Друг момент е правилното комбиниране на плодове с други храни или кога да ядем плодовете.
Причина за подуване на корема е съдържанието на фруктоза и сорбитол, които водят до образуване на газове в червата. Плодовете са богати и на фибри, които в някои случаи могат да се окажат трудни за усвояване, а резултатът отново може да бъде метеоризъм.

Това разбира се не бива да ни отказва да включваме в менюто си повече плодове и зеленчуци, а да знаем за евентуалните странични ефекти. За да не се окажем в ситуация “коремът ми е подут, защото ядох плодове” Ако в края на май, например сте преяли с череши и се чувствате подути, това е нещо, което се случва и много са тези, които биха ви завидели. Особено ако сте яли туко що откъснати от дървото череши.

plodove pix 1

От кои плодове се подуваме

– Ябълки
Богати са на антиоксиданти. Също така може да се открие и фруктоза, която при някои се усвоява по-трудно. Когато този процес започне, може да се появи усещането за подуване.
Ако това се случи, трябва да опитаме да консумираме половин ябълка, вместо цялата, и да я дъвчем по-бавно. По този начин организмът може по-ефективно да обработи фибрите, които се съдържат в плода.

– Круши
Като част от здравословния хранителен режим, крушите съдържат пектин – вид разтворими фибри, които помагат за понижаването на нивата на холестерола и оставят усещането за ситост за по-дълго.
За жалост, тези плодове съдържат сорбитол – захарен алкохол, който може да бъде добавен изкуствено в дъвката например. Обикновено малко количество от този вид захар може да бъде полезно за храносмилателната система, но е вероятно някои да изпитат подуване.
Тъй като сорбитолът се абсорбира по-бавно в тънките черва, в сравнение с другите видове захар, той може да премине в дебелото черво, където да започне да ферментира. Този процес често води до подуване, газове и крампи при някои. Няма начин, с помощта на който да се намалят неблагоприятните ефекти от сорбитола, освен той да се избягва.

– Череши, манго, грозде
Черешите, мангото и гроздето са плодове, които съдържат много захар. Проблемът с плодовата захар не се абсорбира добре в тънките черва. Това може да причини подуване. Единственият начин е да дъвчете добре плодовете, за да улесните работата на храносмилателната система.

Сушени плодове (кайсии, стафиди и сушени сини сливи)
Сушените плодове подобряват храносмилането при повечето хора, но при някои за съжаление може да причинят подуване и газове. Причината е, че сушените плодове са концентриран източник на захар и фибри, разграждането на които може да причини проблеми. За да облекчите симптомите или да ги избегнете, консумирайте ги с вода

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории