Последни Рецепти
Последни Статии

Отровни гъби печурки

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Гъбите са вкусни и полезни и много рецепти могат да се приготвят с тях през цялата година. Малцина са тези щастливци, които познават диворастящите гъби, берат и приготвят вкусотии с тях. Много от нас купуват гъби от магазина, най-често това са печурка, бяла и кафява, кралска печурка, кладница. И се чувстваме спокойни и сигурни когато ги купуваме. У нас в големите вериги най-често печурките са внос от Полша или на родни производители.
Когато избираме гъби в магазина най-често ориентир ни е цената, дали са на промоция, за някои рецепти има значение и размера, ако са за пълнени гъби – избираме по-големи, за супа – са подходящи по-дребните. Важен момент е как са съхранявани гъбите преди да ги купим и след това как ние ще ги съхраняваме и колко време ще ги държим в хладилника преди да ги сготвим. И при гъбите важи правилото, колкото е по-пресен един продукт, толкова е по-полезен. Гъбите в хладилник се съхраняват в проветрив съд и далече от храни със силна миризма, защото лесно абсорбират миризми.

gybi-lehel
Отровни гъби печурки от магазина?
Възможно ли е?

Всичко това ни е познато, докато на 15 юни не ни заля новината, че семейство се е натровило с гъби печурки, купени от магазин на голяма верига (Кауфланд), по-точно семейството е използвало само една по-голям гъба за да приготви заешка яхния, след което са потърсили лекарска помощ.
Какво е развитието?
• Българската Агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще подаде сигнал до европейските служби, тъй като съмнителните гъби идват от Полша. Първо обаче агенцията ще изчака токсикологичните резултати (отделна тема е как у къде у нас може да се направят такива изследвания).
• Според изчисленията на „Кауфланд“, за пет дни в периода, когато пострадалите са закупили гъбите, от тях са били продадени 14 тона. Останалото количество е изтеглено от продажба. Сигнали за други пострадали до момента няма. От веригата съобщиха, че производител на губите е полската фирма East Mushrooms SP, а доставчик е „Русев и Русев-син“ ЕООД.
• Според представители и на двете компании е невъзможно отровни гъби да се появят сред култивираните. От Полша коментират, че вероятно е станала грешка. Доставчикът Русалин Русев пък допуска, че е възможно някой да е подхвърлил отровна гъба, но това няма как да се докаже или опровергае.

Български производители са категорични, че няма как при култивираното отглеждане на гъби да има отровни екземпляри.
Възможността една гъба да бъде потенциално отровна пот компост, мицел… е много малка.
„Получаваме торбата, дезинфекцираме я, просто не е възможно да има зараза в самата торба, самия компост. Той е достатъчно добре обработен“, обяснява Милка Настанлиева, която се занимава с отглеждане на гъби.
От БАБХ коментираха, че когато отровна гъба стои в щайга при другите печурки, тя не може да ги зарази. (От опитни гъбари знам, че ако в торбата с ядливи гъби е имало отровна, по-добре да се изхвърлят всичките гъби).

Развитие на случая, 17 юни 2016 г. – Тримата души, които бяха приети в болница със съмнения за отравяне с гъби, може да са се натровили от друго. Това става ясно, след като в кръвта им е открит атропин. Изследванията са направени в „Пирогов”и доказват съдържанието на атропин в кръвта на пациентите. От болницата обаче не се ангажират да потвърдят, че отровата е била в гъбите, защото може да се съдържа дори в продукти като брашното например. Състоянието на натровените вече е стабилизирано.

Развитие на случая 22 юни 2016 г.
Оказва се, че семейството не се е натровило с гъби. „Категорично това не е гъбно отравяне“, твърди проф. Стоян Миланов, директор на „Пирогов”, където беше приет най-тежко пострадалият.
„Всички пациенти са изписани, като мъжът, който беше приет при нас, на 21>06.2016 беше на контролен преглед. Състоянието му е добро”, заяви пред „Труд“ проф. Миланов. „Лекарската преценка на екипа на „Пирогов” на база клинична картина е, че не става въпрос за отравяне от гъби. Много вероятно е пациентите да са се натровили от примеси в подправките“, допълни той.
Проф. Миланов поясни, че установеният токсин атропин в кръвта на заразените е потвърден и от лабораторията на Военномедицинска академия.

Проби от партидата с полските гъби, които бяха спрени от продажба заради съмнения, че са отровни, са изпратени в лаборатория в Германия, уточниха от Агенцията по безопасност на храните. Резултатите се очакват до края на седмицата.

Междувременно производителят и вносителят на полските гъби заявиха, че ще искат държавата да компенсира загубите им, ако се окаже, че не гъбите са довели до отравянето на семейство от София.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории