Последни Рецепти
Последни Статии

Целината помага за отслабване

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Целината е полезен продукт, доказано е, че спомага за изчистване на организма от вредни вещества.

celina
100 г корен от целина съдържат 21 kcal

Целината е известна и с това, че помага при отслабване, като храна с отрицателен калориен баланс – съотношението между количеството енергия, която постъпва с приетата храна и количеството енергия, която изразходваме в тренировки, ежедневие и работа.
Проучване, проведено от специалисти в областта на храненето, доказва, че този зеленчук наистина има отрицателен калориен баланс. От първия по рода си тест, който има за цел да определи дали съществува такава храна, става ясно, че целината е мощно средство за загуба на излишни килограми. Причината е, че изгаря два пъти повече калории, отколкото съдържа.
Изследователи от Университетската болница в Ковънтри и Университета на Уоруик във Великобритания провеждат експеримент, по време на който се измерва всяка изразходвана калория, докато се консумира единствено целина за период от 12 часа.
Консумира се 326 г целина, както и смути от целина, двете от които съдържат 53 калории. От резултатите става ясно, че са изгорени 72 калории, докато се консумира твърдия зеленчук, и 112 калории, докато се консумира течността от него.

celery

Целината помага за отслабване
Това означава, че целината има отрицателен калориен баланс 19, докато смутито от целина има отрицателен калориен баланс 59.
Приблизително 75% от съдържанието на целината е водно, а останалите 25% са фибри. Освен подпомагане загубата на излишни килограми, консумацията на целина има и други ползи за здравето.

В данните на проучвания се посочва, че зеленчукът действа като антиоксидант и като противовъзпалително средство. Смята се, че той може да помогне за балансиране нивата на кръвното налягане и холестерола и по този начин да предотврати развитие на сърдечно заболяване. В целината може да се открие още подсилващия имунната система витамин C.

Целината предотвратява стареенето

Други храни, за които се смята, че имат отрицателен калориен баланс, са грейпфрут, краставица, маруля.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории