Гъби с масло и зелен лук
Добави към моето меню
Гъби с масло
класическа рецепта, най-често се приготвя с печурки. Може да бъде самостоятелно ястие, или като гарнитура към месо или ориз. Подходяща е за всички сезони, през прлетта приготвена с много зелен чесън и лук.
500 гръ гъби печурки
2 с.л. зехтин
смлян черен пипер на вкус
щипка сол
100 мл вода
2-3 стръка зелен лук
2-3 стръка зелен чесън
няколко стръка магданоз
2-3 стръка копър
* Гъбите се измиват добре. Почистват се пънчетата (само основата, ако се налага) и се нарязват на парчета;
* В тава за печене се поставят гъбите и се поливат с мазнината и водата, поръсват се с подпправките – сол о смлян черен пипер и се слагат да се пекат на средна фурна на 220 градуса;
* Разбъркват се, готови са след около 30 мин.
* Зеленият лук и чесън се нарязват на ситно и се смесват с изпечените гъби.
* Поръсва се с нарязан магданоз и копър.