Овесени бисквити с дюля
Добави към моето меню
Обичам овесени бисквити с различни добавки, като ядките (орехи или бадеми) и сушените плодове (стафиди и червени боровинки) са задължителни, но колко още продукта може да се добавят. Когато заваля първия сняг в средата на ноември погледът ми бе привлечен от една от наредените дюли на дървения перваз на прозореца.
Брани в началото на месеца от дървото в градината, което тази година даде малко плодове. Беше тръгнала да нагнива. От дюлите правя щрудели – кори за баница, настъргани дюли и някоя ябълка, орехи шепа стафиди и лъжичка мед, подправки не слагам, защото сместа е ароматна. Но този път реших да са бисквити.
Овесени бисквити с дюля
Продукти:
1 дюля
100 г мед
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
3 ч.ч. овесени ядки, фини
1 яйце
50 г орехови ядки
50 г стафиди и/или червени боровинки
1 ч.л. бакпулвер
50 мл олио
Начин на приготвяне:
• Дюлята се настъргва на ренде
• Медът се разтапя на водна баня и се смесва с мазнината, настърганата дюля, яйцето и се добавят брашното и овесените ядки. Поръсва се бакпулвера
• Сместа се обърква и ако е необходимо се добавят още малко овесени ядки
• От сместа се оформят топчета големи колкото орех, които се сплескват между дланите и се редят в тава за печене
• Пекат се на средна фурна около 12-15 мин