Последни Рецепти
Последни Статии

Път към дълголетие

Добавено в Дом & Семесйтво, Любопитно

Добави към моето меню

„Две неща доказват своята ценност след като ги загубиш – младостта и здравето.“ Арабска мъдрост
„Хората молят боговете за здраве. Те не знаят, че сами могат да влияят на своето здраве.” Демокрит

От какво зависи да доживеем до 100 години? Установено е, че шансът да доживеем 100 години зависи 25% от наследствеността. Останалите 75% са резултат от начина ни на живот, от емоционалното равновесие, екологията и устойчивостта ни към стреса. Голяма част от факторите, определящи нашето дълголетие, можем да контролираме сами.

Стъпки към дълголетие
old couple pix 1

Това, което най-лесно може да променим е хрененето.
Кои храни поддържат тялото младо и здраво?
Ябълки

Като включваме в храненето си ябълки. Британски учени от Института за изследване на храната показаха, че редовната консумация на ябълки удължава младостта. Специалистите изолираха от плодовете веществото епикатехин (Epicatechin), което е сходно с катехините в зеления чай. То връща еластичността на стените на кръвоносните съдове, в резултат на което се подобрява работата на сърцето, циркулацията на кръвта и се повишава имунитетът.

Черен шоколад
Няколко парченца черен шоколад на ден предотвратяват появата на бръчки и снижават риска от рак на кожата. Причината е във флавоноидите, съдържащи се в какаовите зърна. Трябва да избираме шоколад с над 70% какао. Италиански учени доказаха, че 20 г черен шоколад на ден помагат да се намали възпалението при заболявания на кръвоносната система, а техни британски колеги към здравословните ефекти добавиха още подобряване на паметта и елиминиране на хроничната умора.

Зеленолистни зеленчуци
Те са едни от най-богатите на антиоксиданти растения, особено на изотиоцианати и кверцетин, които подпомагат превенцията от рак и поддържането на нормално кръвно налягане. Както при шоколада, така и при тях важи правилото „колкото по-тъмни, толкова по-здравословни“. Броколи, зеле, карфиол и брюкселско зеле са най-здравословните, както и марулите и различните видове зелена салата не бива да бъдат забравяни.

apple water 2
Вода, чай и чаша кафе на ден
Приемът на вода е много важен. Дори и лекият недостиг на течности може да доведе до стомашно-чревни, чернодробни и бъбречни дисфункции, които обезсмислят правилното хранене и водят до затрудненото очистване на организма от токсини и свободни радикали. Количеството вода, необходимо всеки ден зависи силно от нивото на физическа активност, хранителния режим и температурните амплитуди, но не бива да пада под 1 литър на ден.
Редовната употреба на кафе е добра профилактика срещу рака на простатата. Лекари от Харвард са установили, че при мъжете, които пият кафе всеки ден, рак на простата се среща 60% по-рядко.

Движение
За здравето и дълголетието е важно колко се движите всеки ден. По-дълго живеят и се чувстват по-добре хората, които прекарват повече време в движение. Може да бъде разходка сред природата, движение по улиците на града, работа по двора и в градината, разходки с деца или домашни животни…
Физическа активност
Доказано е, че всеки час, прекаран в умерени физически упражнения, или 30 минути енергична разходка снижават чувствително нивото на лошия холестерол, който причина за развитие на атеросклероза, исхемична и коронарна болест на сърцето, както и на инфаркт на миокарда.

Семейството
Умна съпруга(умен съпруг)

Според шведски изследователи дълголетието на силния пол пряко зависи от ума, образоваността и интелекта на съпругите им. Предполага се, че причина за това е фактът, че именно жената в семейството се занимава с избора на здравословни хранителни продукти, полезни хобита, бори се с вредните навици на половинката си. Колкото една жена е по-интелигентна, толкова са по-големи шансовете семейството да живее според здравословните правила.
Сексът е важен фактор, гарантиращ дълголетие. Той осигурява на организма хормони, които помагат да се елиминира чувството за самота и отнемат стреса.
Добрата репродуктивна функция влияе върху жизнеспособността и дълголетието на жените.

Да се научиш да прощаваш
Според американски психолози трябва да се научим да прощаваме. Те посветили няколко години, за да установят защо християните живеят по-дълго от атеистите. В резултат стигнали до извода, че всичко е в умението да прощаваш обидите. Това помага на вярващите по-лесно да се справят със стреса.

Пълноценен сън
При жените, които спят по-малко от 8 часа в денонощието, е повишен рискът от сърдечносъдови заболявания, твърдят учени от Великобритания. Причината е, че

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории