Пай с тиква и орехи
Добави към моето меню
Пай с тиква и орехи
Рецептата е есенна, а резултата – нещо много вкусно
Продукти
За блата
300 г брашно
125 г краве масло (1 пакетче)
50 мл студена вода
1 яйце
4 с.л. захар
За плънката
1 кг печена тиква
1 ч.л. канела
3-4 с.л. захар (на вкус, зависи от това колко е сладка тиквата)
100 г орехови ядки
Рецепта за пай с тиква и орехи
• В купа се смесват брашното, захарта и кравето масло. Претрива се с пръсти до образуване на трохи.
• Добавя се яйцето и студената вода и се замесва тесто. Ако е необходимо добавете още малко брашно. Поставете в хладилника за около час
• Плънката се приготвя като към пасираната с вилица печена тиква се добавят орехите, нарязани на ситно, , канела и захар на вкус
• От тестото се отделя 1/5 за решетката. Останалото тесто се поставя върху хартия за печене и се разточва с диаметър малко по-голям от тавата в която ще се пече (диаметър 28 см)
• Блата се поставя заедно с хартията в тавата и се оформя борд, ако е необходимо е изрежете това,което е в повече и го добавете към тестото за решетката
• Разпределете тиквената смес на равномерен слой. Отгоре оформете решетката и поръсете с останалите орехи
• Пече се на средна фурна, на 190 градуса, до готовност, около 40 мин
Идея – вместо решетка може да изрежете фигурки от тестото и да подредите отгоре