Палачинкова торта
Добави към моето меню
Палачинкова торта
Рецепта Виолета Демирева
Продукти
за палачинките:
3 яйца
1 с.л. захар
2 пакетчета. ванилия
1 с.л. олио
1 с.л. коняк
400 мл прясно мляко
1 щипка бакпулвер
брашно, колкото поеме до палчинково тесто, малко по-гъсто от боза
Приготвяне на палачинките
• Яйцата се разбиват със захарта
• Добавя се млякото, олио, коняк, ванилия и толкова брашно, че да се получи палачинково тесто, малко по0гъсто от боза, добавя се и бакпулвера
• В загрят тиган намазан с малко олио се налива черпак от сместа. Като стане златиста се обръща и се пече и от другата страна.
• Получават се около 18-20 палачинки
Шоколадов ганаш
200 г черен шоколад
200 г течна сметана
• Сметаната се загрява. Преди да кипне, се добавя начупеният шоколад. Бърка се до пълното му разтопяване.
• Кремът се охлажда и след това енергично се разбива.
• От крема се отделят 2 -3 с.л. за украса.
• Намазват се палачинките и се завиват на пурички. Вместо това може да използвате течен шоколад.
Ванилов крем
500 мл прясно мляко
3 с.л нишесте ванилия
5 с.л. захар
2 пакетчета ванилия
60 г масло
1 яйце
10 г желатин
• Млякото се загрява до кипване.
• Захарта, нишестето, яйцето и малко водичка се разбъркват на каша. Добавят се към врящото мляко и се бърка няколко минути.
• В още топлия крем се прибавя маслото и ванилията. Бърка се до леко охлаждане. Прибавя се разтопения желатин.
Слобяване на палачинковата торта
• На дъното на формата се застила една палачинка.
• Намазва се с ванилов крем и се подреждат един ред от навитите палачинки.
• Отново се намазва с крем, подрежда се още един пласт палачинки. Накрая се завършва с крем и се заравнява.
• Тортата се оставя да се охлади за няколко часа в хладилник, докато стегне. Освобождава се от формата и се украсява с останалия ганаш.
• Тортата се реже така, че разрезът на палачинките да е ефектен.