Палачинкова торта „Разкош“
Добави към моето меню
Палачинкова торта „Разкош“
Рецепта споделена от Mariq Pasheva
Продукти:
за палачинките:
3 яйца
1 с.л. захар
2 паетчета ванилия
1 с.л. олио
1 с.л. коняк
400 мл прясно мляко
бакпулвер на върха на ножа
брашно до рядко тесто
Шоколадов ганаш
200 г черен шоколад със съдържание на какао поне 50%
200 г течна сметана
Ванилов крем:
500 мл прясно мляко
3 с.л нишесте ванилия
5 с.л. захар
2 пакетчета ванилия
60 г масло
1 яйце
10 г желатин
Приготвяне на палачинките
• Яйцата се разбиват със захарта, олиото и коняка. Добавя се млякото и ванилията.
• Брашното заедно с бакпулвера се прибавят, като се сипва по малко, за да не се пропусне момента и да стане гъсто.
• От тази смес се правят около 18- 20 много фини палачинки. Тиганът се намазва със салфетка, напоена с разтопено масло.
Приготвяне на шоколадов ганаш
• Сметаната се загрява. Преди да кипне, се добавя начупеният шоколад. Бърка се до пълното му разтопяване. Кремът се охлажда и след това енергично се разбива.
• От крема се отделят 2 -3 с.л. за украса.
• Намазват се палачинките и се завиват на пурички. (За по- лесно може да се ползва и обикновен течен шоколад от магазина.)
Приготвяне на ванилов крем:
• Млякото се загрява до кипване. Захарта, нишестето, яйцето и малко водичка се разбъркват на каша. Добавят се към врящото мляко и се бърка няколко минути.
• В още топлия крем се прибавя маслото и ванилията. Бърка се до леко охлаждане. Прибавя се разтопения желатин.
Приготвяне на палачинковата торта
• На дъното на формата се застила една палачинка. Намазва се с ванилов крем и се подреждат един ред от навитите палачинки.
• Отново се намазва с крем, подрежда се още един пласт палачинки. Накрая се завършва с крем и се заравнява.
• Тортата се оставя да се охлади за няколко часа в хладилник, докато стегне. Освобождава се от формата и се украсява с останалия ганаш.
• Тортата се реже така, че разрезът на палачинките да е ефектен