Паламуд на фурна
Добави към моето меню
Рибно ястие приготвено от паламуд
Паламуд на фурна
1 паламуд (1 кг)
1/2 кг арпаджик или дребен лук, балучки
2-3 с.л. олио
4-5 домата или 4-5 .л. доматено пюре
2 кафени чашки бяло вино
1 лимон
2 дафинови листа
сол и черен пипер на вкус
5-6 скилидки чесън.
Паламудът се изчиства от хрилете, вътрешностите и червената ивица по гръбнака и се накисва за 2 часа в марината от оцет и подсолена вода.
Арпаджикът се обелва и задушава в сгорещеното олио. Прибавят се виното, чесновите скилидки, дафиновите листа. Получената смес се изсипва в тавичка. Отгоре се поставя рибата. Около нея се слагат нарязаните ситно домати и магданоз. Върху рибата се нареждат филийки от лимона. Пече се на 200 градуса, а накрая се запича.
Сервира се със свежа гарнитура, в зависимост от сезона.