Последни Рецепти
Последни Статии

Палмово масло

Добавено в Здравословно хранене, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Много е казано за палмовото масло. Почти всеки е убеден, че трябва да го избягва и да не го консумира. За да стане това трябва да е сигурен, че продуктите, които купува не съдържат.

Палмовото масло се добива от сърцевината на плода на палмата от вида Elaeis guineensis Jacq., срещаща се в Африка, Югоизточна Азия и Латинска Америка. Неговият натурален цвят е бледожълт до оранжево-червен, поради високото съдържание на каротин, а температурата му на топене е 25° до 50°C.  

Предполага се, че хората са консумирали палмово масло още преди 5000 г., но индустриалното му производство започва в средата на 90-те в Малайзия.

palm oil 1

Палмово масло има типичен орехов вкус и приятен мирис. Поради 50%-овото си насищане, палмовото масло е полутвърдо при стайна температура.
“Палмовото масло е едно от малкото растителни масла, богати на наситени мастни киселини, на които са богати и животинските мазнини. Ето защо за разлика от растителните масла, то е твърдо, подобно на животинските, тъй като консистенцията на една мазнина се определя от съотношението на ненаситените и наситените мастни киселини в нея”, обяснява проф. Петрова. 

– Палмово олио (олеин) – Това е течната фракция на палмовото масло. Използва се за пържене, за подправяне на салати. Често се смесва с някои други растителни масла с цел подобряване на качеството и понижаване на цената им. Палмовият олеин е най-разпространеното олио в света.
– Палмов стеарин – представлява твърдата фракция на палмовото масло. Цената му е по-ниска и това го прави предпочитан за някои производства – основен, евтин компонент на сладкарски и пекарски мазнини.

За какво се използва палмово масло:
– За пържене – Устойчивостта му на окисляване и продължителното издържане на високи температури го прави идеално – това е 100%-ов заместител на всички хидрогенирани мазнини за пържене, при това с най-ниска цена. Трайността на продуктите, приготвени с палмово масло, е по-голяма, не се попива мазнината при пържене, липсва димене при температури над 180°C.

– В рецепти за промишлено приготвен хляб, сладкиши, бисквити – Поради своето естествено полутвърдо състояние, палмовото масло е подходяща мазнина за приготовление на захарни изделия, бисквити, хляб и хлебни изделия.

– Маргарин – Производството на маргарин от палмово масло е почти никаква нужда от допълнително хидрогениране, поради естественото му полутвърдо състояние.

– Имитиращи продукти – сладолед, сирене и други продукти, които трябва да са от мляко – Палмовото масло намира приложение също и за направата на сладолед, сухи и консервирани супи. Само през 2017 г. сме изяли близо 12 000 тона палмово масло, вложено в производството на сирене, кашкавал и други млечни продукти

Консумиране все повече продукти с палмово масло

Високото съдържание на коензим Q10, витамините А и Е и каротин, придава на палмовото масло полезни свойства. Използва се и в козметични продукти.

palm oil
Палмовото масло в храната води до затлъстяване и развиване на хронични болести

Защо палмовото масло има такава лоша слава?
Последните проучвания от ефекта на палмовото масло са, че то не е безвредно. Независимо от полезния ефект на съставките му високото съдържание на палмотинова киселина, която е основната наситена мастна киселина в него, оказва, подобно на някои от мастните киселини в животинските мазнини, неблагоприятен ефект –
повишава нивата на т. нар. лош холестерол.

2015 г. в САЩ беше забранено използването на опасни за здравето трансмазнини в хранителните продукти, а през 2018 г. СЗО излезе с аналогична препоръка към целия свят.

Употребата на палмово масло в храната води до затлъстяване и развиване на хронични болести в световен мащаб, а производството на този „деликатес“ нанася непоправими щети на природата. Това са основните изводи от доклад, изготвен от експерти на Световната здравна организация през 2019 г..

Как да намалим потреблението на палмово масло:
– Избягвайте храни, в чието съдържание има палмово масло/палмов олеин. Повечето типове продукти имат здравословни алтернативи, с подобни вкусови качества. Четете внимателно етикетите на храната, правете информиран избор и ако е необходимо платете по-висока цена
– Купувайте пресни продукти, които не са преработени (processed food).
– Приготвяйте любимите си ястия у дома – така ще избегнете и много други вредни съставки.

Намалете колкото е възможно приема на трансмазнини!
Здравословните мазнини са жизненоважни за човешкия организъм. Можем да си ги набавим, като консумираме студено пресован зехтин, ленено масло, рапично масло, кокосово масло и мазнини от ядки, семена, авокадо, орехи.
Полезните мазнини от животински произход са риби като сьомга, пъстърва, скумрия, риба тон. Свинската мас и кравето масло са вкусна храна и добър избор.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории