Последни Рецепти
Последни Статии

Възбуждаща миризма на храна

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Най-възбуждащите аромати на храна
мъжете и жените възприемат по различен начин ароматите

Обонянието е най-силното сетиво на човек. Заради това твърдение прочетох преди много години книгата “Парфюмът”.
Това може и лесно да се провери. Достатъчно е от някъде да усетите аромата на вкусно приготвена храна за да огладнеете.
Това е и една от маркетинговите стратегии на веригите за бързо хранене за привличане на клиенти. Когато минете край тях да си представите храната и да влезете.

Или да усетите привличащия аромат на прясно приготвено кафе. Той е способен и да ви събуди сутрин.

coffee smell pix

За мъжете шоколадът e един от най-възбуждащите аромати. Той активно стимулира мозъка на силната половина на човечествотo. Твърдението е на американският невролог д-р Алън Хирш. При това, когато мъжете усещат уханието на шоколад, се настройват романтично. То кара представителите на силния пол да оценяват показаните им на снимка жени като по-привлекателни.

Още по-възбуждащи са миризмите на пица и на печено телешко. Именно те увеличават притока на кръв към пениса.

В списъка на възбуждащите аромати са се оказали още източните подправки, понички, пуканки, печена тиква (спомнете си образа на Душко Добродушков), тиквеник или тиквения пай, билката женско биле.

Друго изследване на д-р Хирш е показало, че мъжете реагират по-активно на уханието на сладкиши с канела, отколкото на който и да било парфюм.

smell men pix

Като цяло ароматът на хранителните продукти възбужда повече мъжете. Влияние обаче оказват и редица други фактори. Например мъжете, които често са правили секс месец преди тестовете, в по-голяма степен са се наслаждавали на мириса на ягоди, отколкото тези, които не са правили секс.

Комбинацията от аромати оказва още по-силно въздействие. Идеалното съчетание е микс от уханието на тиквеник или тиквен пай и лавандула /усилва с 40 процента възбудата при мъжете/. Нито един женски парфюм не може да засили възбудата с повече от 3 на сто. Най-голяма разлика в реакциите на мъжете и жените се наблюдава по отношение на печеното месо и черешите. При нея това са антисексуални миризми, а при него е обратното, те са източник на възбуда.

podpravki koleda pix

Като цяло мъжете и жените възприемат по различен начин ароматите. Представителките на нежния пол по-лесно се справят с тестовете за миризмите и са много по-чувствителни към отделните уханията. При тях се наблюдава повишена чувствителност към мускуса, който често е добавян към мъжките парфюми и одеколони. Сред разпространените съставки на дамските парфюми най-възбуждащо на мъжете действа лавандулата. Висок е “рейтингът” на момината сълза и ванилията. Истина е, че вторият привлича повече възрастните, а не младите.

Друго изследване, засягащо любими аромати, което обаче не е свързано с възбудата, е дало неочаквани резултати. Анкета сред 2000 души във Великобритания е показала, че за мъжете най-предпочитан е мирисът на бекон, а за жените – на изпрано бельо. Сред любимите са попаднали още уханията на прясно изпечен хляб, на току-що окосена трева, на шоколад, чай, кафе, нова книга, на огън.

Над 50 процента от анкетираните са свързвали любимите си аромати с приятни спомени. Една трета са отдавали предпочитания на уханията на детството. И нито един човек не е споменал парфюма като любима миризма. Очевидно съществува ясно изразена връзка между обонятелната система и центъра в мозъка, който отговаря за възбуждането и влечението, заключава изданието.

Източник: БТА, The Courier Mail

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории