Картофена палачинка по швейцарски
Добави към моето меню
Картофена палачинка по швейцарски
Рьощи
рецепта за оригинална гарнитура от картофи, която с прибавка от зеленчуци и гъби се превръща във вегатарианско ястие или ястие в разделното хранене
1 кг сварени картофи
1 глава кромид лук
2-3 с. л. олио
1 с. л. краве масло
черен пипер и сол на вкус
* Лукът се нарязва наситно. Олиото се загрява в тиган, сипва се лукът и се запържва.
* Картофите се обелват и се настъргват на ренде.
* Когато лукът омекне се добавят настърганите картофи.
* Зеленчуците се разбъркват хубаво. Сместа се заравнява и се притиска плътно, така че да се получи нещо като палачинка.
* Запържва се, докато отдолу се получи златиста коричка. След това тиганът се похлупва с чиния и се обръща.
* Приготвената картофена “палачинка” се изважда в чинията, а тиганът се намазва с масло.
* Ястието се връща в намазнения тиган, за да се запече и от другата страна.
Картофената палачинка се нарязва на триъгълници и се сервира като гарнитура или с много салата.
Идея: Картофената палачинка се приготвя в тефлонов тиган и е необходимо много малко мазнина. Може да се добавят различни зеленчуци като в омлет по испански – моркови, грах, нарязана чушка, царевица – тогава се поднася като основно ястие със зелена салата.
Рецептата е на Лоран Виуме, консул на Швейцария в България и бе показана в предаването Бон Апети.