Патладжани в гювечета
Добави към моето меню
Патладжани с доматен сос в гювечета
рецепта вариант на класическата рецепта на патладжани с доматен сос
2 – 3 патладжана
3 с.л. брашно за паниране
олио за пържене
за соса:
1 кг домати
200 г извара
4 – 5 скилидки чесън
1 глава лук
1 ч. ч.вода (или бульон зеленчуков)
2 с. л. нарязан магданоз
Патладжаните се нарязват на филийки, около 0,5 см дебели и се поставят в голяма купа с вода за около 30 минути. След това патладжани се изплакват, подсушават се и се овалват в брашно. Запържват се в предварително загрято олио от двете страни до златисто и се изваждат върху салфетка, за да се отнеме излишната мазнина.
Лукът се нарязва на едро и се задушава в предварително загрятото олио до златисто. Добавят се нарязаните надребно скилидки чесън.
Прибавят се настърганите на ренде домати и всичко се задушава под капак 20 минути. Ако е необходимо доматеният сок може да се миксира или да се разреди с вода.
В предварително намазнени гювечета се сипват 1-2 с. л. от доматения сос, отгоре се слагат 2 филийки патладжан, върху тях се слага извара. Отново се слагат патладжани, поливат се с 2 с. л. сос и се поръсват с извара и магданоз.
Гювечетата се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути.